oktatás;egészségügy;infláció;Oszkó Péter;Bod Péter Ákos;uniós pénzek;Surányi György;

Nincs letudva a küzdelem, jövőre akár emelkedhet is az infláció Magyarországon

Közepes a magyar gazdaság helyzete.

Nincs letudva az infláció elleni küzdelem - hangzott el a Budapest Economic Forumon, a Portfolio makrogazdasági konferenciáján. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, az OXO Holding vezérigazgatója szerint az sem zárható ki, hogy jövőre emelkedni fog az infláció. Az idei év végére ugyan meglesz a 7 százalékos inflációs index, de 2024-ben minden kockázat a magasabb infláció irányába mutat: ott vannak még a kamatsapkák, választási év is lesz, a kormány a reálbérek jelentős növelését tervezi, és ne feledkezzünk meg a külső kockázatokról sem – mondta a volt pénzügyminiszter.

Surányi György közgazdász, volt MNB elnök szerint úgy nem teremthető meg az árstabilitás, ha januártól 10 százalékkal emelkednek a bérek, sőt egyes kormánytagok a minimálbér 10-15 százalékos emelését tervezik. Tartós árstabilitást csak összehangolt költségvetési, jövedelmi és monetáris politikával lehet elérni. Surányi szerint a kormány ugyan megpróbálja újra mesterséges eszközökkel növekedésre serkenteni a gazdaságot, ám sem a gazdasági környezet, sem a költségvetés állapota nem alkalmas erre. Surányi szerint nem az a fő tragédia, hogy magas az államháztartás hiánya, hanem az, hogy magas hiány mellett a kormány nem kezelte a társadalmi gondokat, vagyis az egészségügy, az oktatás és az innováció problémáit. A jelenlegi gazdasági helyzetből nehéz jól kijönni, de nem lehetetlen, hisz a költségvetési kiadások között könnyedén lehetne találni évi 2000-3000 milliárd forintot, amelyekből a szükséges reformok finanszírozhatóak volnának. Az Orbán-kormány „hülyeségekre” költi a közpénzt, olyan beruházásokra, amelyek tartósan nem növelik sem a termelékenységet, sem a nemzeti jövedelmet. Oszkó Péter szerint érthetetlen gazdaságpolitikai szempontból, hogy a kabinet nem költ olyan tartós növekedést serkentő, a versenyképességet javító rendszerekre, mint például az oktatás.

Bod Péter Ákos, egyetemi tanár volt jegybankelnök szerint most közepes a magyar gazdaság helyzete. Túl van a tavalyi félelmetes egyensúlyvesztésen, megvolt az EU legmagasabb inflációja, de

Magyarország továbbra is erős függésben van. – Nem szuverén, hogy egy divatos szót használjak

– tette hozzá. Bod Péter Ákos szerint a függünk a magas kamatoktól, az uniós pénzektől, az energiaártól, és sokba kerülhet még a kormánytagok kínai útja is – tette hozzá, utalva Orbán Viktor és Nagy Márton pekingi tárgyalásaira.

Navracsics Tibor szerint novembertől jöhetnek az uniós pénzek

Ha röviden akarok válaszolni, akkor azt mondom, hogy csütörtök után többet tudok: ekkor megyek Brüsszelbe áttekinteni a dolgok állását – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Portfolio konferenciáján az uniós pénzekről. Abban bízom, hogy november végéig lezárulhatnak a a tárgyalások a Bizottsággal és olyan szinten előkészítjük a projekteket, hogy azonnal megindulhat az uniós finanszírozás – mondta. Ez már az ötödik-hatodik határidő két éven belül, amit Navracsics Tibor szabott magának.