Kína;aranyérem;Liu Shaoang;

Először nyert aranyérmet kínai színekben Liu Shaoang

Csaknem egy évet kellett kihagynia.

Nagyszerű érzés volt, hogy itt lehetek és Kínát képviselhetem – nyilatkozta Liu Shaoang olimpiai és világbajnok rövidpályás kínai-magyar gyorskorcsolyázó, miután vasárnap először nyert aranyérmet azután, hogy a fivérével, Liu Shaolin Sándorral Magyarországról Kínába költözött.

Liu Shaoang a montreali világkupán álhatott fel újra a dobogó tetejére. Szombaton már nyert egy aranyérmet, de „csak” váltóban 2000 méteren, vasárnap viszont már egyéniben győzött 500 méteren. A távnak ő az olimpiai bajnoka, azt a címét még a magyar válogatott tagjaként szerezte tavaly.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang 2022 november 8-án jelezte, hogy egy másik országban akarják folytatni a pályafutásokat, négy évvel azután, hogy Burján Csabával és Knoch Viktorral a 2018-as phjongcshangi téli olimpián 5000 méteres váltójában megszerezték Magyarország első téli olimpiai aranyérmét. Négy évvel később, a pekingi téli olimpián Liu Shaoang 500 méteren nyert, amivel ő lett Magyarország első egyéni aranyérmese a téli játékokon.

A döntéssel az edzőjüket, az egész kínai válogatott irányítását átvevő Csang Csing Linát követték, de adminisztrációs hiba miatt nem indulhattak a márciusi 10-12. közötti Szöulban tartott rövidpályás gyorskorcsolya-világbajnokságon sem

A montreali világkupa 500 méteres verseny döntőjében indult Liu Shaolin Sándor is, de egy szabálytalanság miatt az 5. helyre sorolták.