Orbán Viktor;Veszprém;1956;beszéd;riport;

„Fel vagyok háborodva, hogy nem mehettem be” – A veszprémiek kiszorultak, messziről buszoztatták a fideszeseket az ünnepi Orbán-beszédre

A miniszterelnök újra kordonok és fémdetektorok mögött szólalt fel, szigorúan az övéi körében. 

Hermetikusan elzárva, nagy biztonsági készültség mellett tartotta meg október 23-i ünnepi beszédét Orbán Viktor hétfőn a veszprémi várban. A területet már előző nap lezárták a biztonságiak, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára már két kordon is ékeskedett a várba vezető utcán: az elején egy kisebb rendőrségi zárás volt néhány ott posztoló rendőrrel, és bár ott még átengedték az érdeklődőket, az utca végén már szigorúbb készültség bárt mindenkit fémkordonokkal, A Fidesz kedvenc őrző-védő cége, a Valton-Sec. Zrt. biztonságijaival, akik csak azokat engedték be, akik előzetesen regisztráltak az eseményre.

Ám még a kormánypárti szimpatizánsok sem igazán tudták megmondani, hol lehetett jelentkezni. „Az interneten” – vonogatták a vállukat. Végül az érkezőktől megtudtuk: belső, zárt fideszes Facebook-csoportban kellett jelentkezni, majd volt, aki a helyi fideszes alapszervezettől, mások pedig a Fidelitastól kapták a linket, ahol regisztrálni lehetett. Ezután a „központ” – ahogy az egyik érkező ecsetelte – küldte ki nekik azt a zöld karszalagot, amellyel bemehetett meghallgatni a miniszterelnöki beszédet.

Ahogyan korábban sok más Orbán-beszédre, ide is messziről buszoztatták a közönség zömét, a környező utcákban számos, a Magyar Falu Programban vásárolt falubuszt láttunk parkolni, de voltak nagyobb járművek is. Az érkezők között akadtak, akik „Sopron” feliratú táblával jöttek, mások „Rajka” feliratú nemzeti zászlót cipeltek. Összességében 1000-1500 „szurkoló” érkezett a veszprémi várba.

Sokan voltak, akik veszprémiként csak úgy meg akarták volna hallgatni a miniszterelnöki beszédet, ám mivel nem voltak regisztrálva, nem mehettek be.

– Fel vagyok háborodva – mondta egy idősebb hölgy, állítása szerint nyugalmazott katona. – Hetvenévesen megértem, hogy a saját városomban nem mehettem be a miniszterelnöki beszédre.

Akik kívül maradtak, nagyrészt helyiek, a főtéri kivetítőn nézhették a miniszterelnöki beszédet. Úgy 200-300-an lézengtek ott, szórványosan ellentüntetők is lehetett látni, így két momentumos aktivista is megjelent egy „Ruszkik haza!” feliratú transzparenssel, de feltűnt Szabó Bálint volt szegedi önkormányzati képviselő és állandó botrányhős is, aki ezúttal egy trombitával jött.

Az eseményeket egy idősebb hölgy is fejcsóválva nézte. Mint mondta, nem érti, hogy miért ez a nagy felhajtás egy beszéd miatt. – Pár éve a Gyurcsány Ferenc is volt itt, azt is meghallgattam, mivel kíváncsi voltam – mesélte és felidézve, akkor ő egészen a színpad mellé tudott menni. Arra a kérdésre, hogy mikor érezte magát legjobban idehaza, akkor gondolkodás nélkül rávágta: a Kádár-rendszerben,  mert akkor volt létbiztonság, nem úgy mint most.

A hallgatóságban fideszes celebek csak elvétve fordultak elő, Pataky Attila tűnt fel egy pillanatra, illetve találkoztunk Vida József TV2-s tulajdonossal is. A kijáratnál végül mindenki elindult vissza a buszára. – Találkozunk jövőre a békemeneten!” vetette oda egy fiatalabb férfi a hölgyismerősének és ezen mindketten jót nevettek.