Balaton;Molnár Zsolt;Építési és Közlekedési Minisztérium;

Az MSZP szerint az Orbán-kormány egy lakópark úszómedencéjévé változtatná a Balatont, a kabinet a tó védelméről beszél

Az ellenzéki párt azt szeretné, ha visszavonnák az építészeti törvényt. 

Valóban a nemzetközi helyzet egyre fokozódik és a világ egyre veszélyesebbé válik, azonban a balatoni helyzet is egyre fokozódik - jelentette ki az Országgyűlés szerdán tartott plenáris ülésén az MSZP pártigazgatója, képviselője.

Molnár Zsolt napirend előtti felszólalásában azt hangoztatta, az Orbán-kormány a magyar építészetről szóló törvény leple alatt egy „ellentámadást indított” nem csak a Balatonnal szemben, hanem az Alkotmánybíróság döntésével, a civil társadalommal, az ellenzéki pártok észszerű javaslataival, az egész nemzettel szemben. Az egész törvény lényegében a nemzet kincsét, az egész Kárpát-medencei magyarság egyik legfontosabb szimbólumát egy lakópark úszómedencéjévé, luxuscikké változtatja - vélekedett.

Ez a javaslat, ez nem a magyar emberek érdekét, nem a nemzet egyik legfontosabb szimbólumának védelmét, nem azt a célt szolgálja, hogy sokak jussanak el a Balatonhoz, hanem a kevesek érdekét. Éppen ezért vissza kell vonni ezt a javaslatot, a nulláról kell kezdeni az egyeztetéseket - összegzett Molnár Zsolt. 

Az Orbán-kormány elkötelezett a Balaton-part természeti értékeinek megőrzése, a zöldfelületek védelme, továbbá a vízhez kötődő természetközeli rekreációs lehetőségek biztosítása iránt - reagált az állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára. Ágh Péter kifejtette, a kormány célja, hogy semmit se lehessen építeni Magyarországon, ami ne egyezne a legalacsonyabb szintű, de demokratikus felhatalmazással rendelkező közösségi érdekképviselet akaratával. Az egy teljesen más kérdés, hogy a Balaton mindenkié Magyarországon, ezért minden magyar honfitársunk szeretné a szabadidejét szerencsére a Balatonon és nem külföldön tölteni.

Szerinte társadalmi érdek, hogy minden magyar honfitársunk eljuthasson a Balatonra - ennek érdekében a tárcák számos szociális programot indítottak - de az is érdek, hogy a jómódú magyar középosztály vagy a nagyvállalkozói réteg a pénzét ne külföldre vigye, hanem Magyarországon költse el. Hozzáfűzte, az új magyar építészetről szóló törvény további védelmi szemléleti intézkedéseket fog bevezetni a Balaton érdekében.

Ágh Péter végezetül arra bíztatta Molnár Zsoltot, hogy amikor az Országgyűlés elé kerül a magyar építészetről szóló törvény, akkor vegyen részt a vitában. Meg fogja látni, hogy az a javaslat a Balaton érdekében született, és bízom abban, hogy ennek a védelmi munkának mindannyian a közös harcosai lehetünk - zárta mondandóját az államtitkár.