Balaton;természetkárosítás;Zánka;

2023-05-26 13:21:00

A kormányhivatal szerint neki nincs is dolga azzal, hogy eltüntették a Balaton-part egy kisebb részét Zánkán

A helyszíni szemlén kiderült, hogy a beavatkozás nem érintett védett természeti területet és a Balaton tómedrét sem.

A hvg.hu cikke alapján nemrég lapunk is beszámolt arról: nyomoz a Balatonfüredi Rendőrkapitányság amiatt, hogy valaki markolóval szüntetett meg egy önkormányzati tulajdonban álló balatoni partszakaszt Zánkán, ami a Balaton-part és saját telke között volt. Most a portál megkeresésére a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal közölte, helyszíni szemléjük során kiderült, hogy a beavatkozás nem érintett védett természeti területet és a Balaton tómedrét sem. „A kormányhivatalnak hatáskör hiányában intézkedési lehetősége nincs” – tették hozzá.

Amint arról a Népszava is megírta, az ügyben természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállást, tómederré változtatva azt.

Filep Miklós, Zánka polgármestere szerint a falugondnokság vette észre a hét elején, hogy az egyik zánkai ingatlan előtti önkormányzati tulajdonú mocsaras, lápos, növényzettel borított területet munkagépekkel kimarkolták. Hozzátette: a rendőrség mellett bejelentést tettek az illetékes kormányhivatalnál, nemzeti parknál és a vízügynél is.