turizmus;szélsőjobboldal;kitörés napja;állami támogatások;

Már összesen 155 millió forint közpénzt kapott a Kitörés túra szervezője, de turistaház még sehol sincs

A neonáci-nyilas rendezvényeket szervező egylet alapító elnöke, aki nem más mint Lezsák Sándor parlamenti alelnök veje, hivatalos beszámolóban ismertette a Bethlen Gábor Alapkezelő 85 milliós kiegészítését.

További 85 millió forint közpénzt kapott a Miniszterelnökség alá tartozó Bethlen Gábor Alapkezelőtől a Kitörés túra szervezője, a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet egy „bakancsos turistaház” megépítésére Dobogókőn, de sem az állami szervezet, sem az egyesület, sem az érintett pilisszentkereszti önkormányzat nem mondja meg, hol épül – írja a 24.hu a neonáci-nyilas rendezvényről elhíresült egylet tavalyi évről szóló beszámolója alapján.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy szállásfejlesztésre 70 millió forintot nyert a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet a Kisfaludy Program 2023-as pályázatán. A 24.hu hu a mostani  „kiegészítésről” azt írta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő ezen felül először 60 millió forinttal támogatta „a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó” ingatlanvásárlást és felújítást, majd 2023-ban ezt az összeget 25 millióval megemelte. A portálnak küldött válaszuk szerint „a háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változások” miatt növelték meg a támogatást 85 millió forintra..

A 24.hu emlékeztetett, hogy a támogatással kapcsolatban előbb Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára közölte, hogy „a támogatási kérelmek elbírálása az igénylő személyétől függetlenül sosem politikai, hanem minden esetben szigorú turizmusszakmai szempontok szerint zajlik”. Később  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy júliusi kormányinfón magyarázkodott úgy, hogy „az kap támogatást, aki a jogszabályoknak megfelel”.

Az egyesület alapító elnökéről, Moys Zoltánról a lap azt is írja, hogy egyben a Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsorának rendezője, forgatókönyvírója, de „Adolf Hitlert méltató, ukránokat gyalázó műsorok” is fűződnek a nevéhez. Az általa alapított egyesület a turistaházról feltett kérdésekre nem válaszolt, de kiemelték, hogy évente 30 túrát szerveznek partnereikkel a történelmi Magyarország különböző régióiba, ezen kívül közel félszáz egyéb más, természetjárással és honismerettel kapcsolatos programot és előadást is tartanak, „így minden évben tízezrek mozdulnak ki a természetbe és válnak aktív túrázóvá rendezvényeinken keresztül.”