Irán;temetés;letartóztatás;vádemelés;éhségsztrájk;jogvédő;fejkendő;

Temetésről hurcolták el az ismert iráni jogvédőt

 Naszrin Szotudeht annak a tinédzser lánynak a búcsúztatásán fogták el, aki a múlt héten halt meg, miután az erkölcsrendészet egy tagja október 1-jén bántalmazta a teheráni metróban, mert nem viselt fejkendőt.

Nemzetbiztonság elleni összeesküvés címén emelnek vádat az iráni hatóságok Naszrin Szotudeh neves ügyvéd ellen - mondta el férje az AFP francia hírügynökségnek. A jogvédőt más tiltakozókkal együtt vasárnap tartóztatták le annak a tinédzser lánynak a temetésén, aki a múlt héten halt meg, miután az erkölcsrendészet egy tagja október 1-jén bántalmazta a teheráni metróban, mert nem viselt fejkendőt.

A 17 éves Armita Geravand sorsa emlékeztet Mahsza Amini esetére, aki 2022 szeptemberében halt meg rendőrségi őrizetben. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai vasárnap rátámadtak a Behest Zahra temető előtt plakátokkal tiltakozó gyászolókra, köztük a 60 éves Naszrin Szotudehre, aki 2012-ben az Európai Parlament Szaharov-díját is megkapta emberi jogi tevékenységéért.

Az ügyvédnő, aki az elmúlt évtized nagy részét börtönben töltötte az aktivizmusával kapcsolatos büntetések miatt, ezúttal a Teherán közeli Karcsak börtönébe került, ahol azonnal éhségsztrájkba kezdett – írta a Facebookon férje, Reza Khandan. Letartóztatását az Egyesült Államok és Franciaország külügyminisztériuma és az Amnesty Inernational jogvédő szervezet is elítélte.