terrorveszély;migráció;titkosszolgálat;déli határ;Nemzeti Információs Központ ;

Ismert terrorszervezetek tagjai is felbukkanhattak a déli határnál, tálib irányítással zajlik az embercsempészet egy titkosszolgálati jelentés szerint

Világosan látszik, micsoda kockázatot jelent Európa biztonságára a felelőtlen brüsszeli migrációs politika - vonta meg a mérleget a Fidesz frakcióvezetője. 

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti információs Központ (NIK) azt a jelentést, amely a szerb-magyar határtérségben tapasztalható illegális migráció nemzetbiztonsági vetületeit taglalja.

Ennek legfontosabb megállapításai közt megtalálhatjuk, hogy az Izrael és a Hamász közti háború miatt a migrációs nyomással arányosan megnőtt a terrorkockázat is. Mivel a palesztin szervezet támadások elkövetésére szólított fel, így egyre több lehetséges európai célponttal kapcsolatos terrortámadásra utaló információ keletkezik. A felhíváshoz csatlakozott az al-Kaida, valamint az Iszlám Állam is. A jelentés szerint az afganisztáni hátterű embercsempész bandák közt fokozódik a konkurenciaharc, egyre nagyobb az erőszakosság.

Ráadásul a bűnszervezetek vezetői kapcsolatban állnak a tálibokkal, amelynek titkosszolgálata közvetlen irányítás alá helyezte a Vajdaság területén működő embercsempész csoportok ténykedésének irányítását. A fokozott szerb rendőrségi ellenőrzések sem képesek megakadályozni a bűnbandák erőszakos jelenlétét, sem a menekültek átjutását a déli határon. 

Emellett az egyik legjelentősebb afgán embercsempész-szervezet tagjai olyan videókat töltöttek fel a közösségi médiába, amelyek nem a toborzást szolgálják, hanem stílusjegyeik alapján hasonlítanak az Iszlám Állam és az al-Kaida által korábban közzétett felvételekre.

„A migrációs mozgások üteme egyenlőre a „szezonvégi felfutó ágban»” van. Egyre többen igyekeznek még a tél beállta előtt a célországba eljutni és a balkáni tranzitállamok hatóságai abban érdekeltek, hogy minél kevesebb, biztonsági kezelésre és ellátásra szoruló migráns maradjon illetékességi területükön” - olvasható a Kovács András Zoltán főigazgató által jegyzett jelentésben.

A dokumentumokat az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja hozta nyilvánosságra. Világosan látszik, micsoda kockázatot jelent Európa biztonságára a felelőtlen brüsszeli migrációs politika - vonta le a konzekvenciát Kocsis Máté, hozzátéve, hogy az Európai Uniónak (EU) támogatnia kell a magyar határvédelmet, s új migrációs politika kell Brüsszelben.