Dúró Dóra;L. Simon László;homofóbia;

„Nem éppen magunkfajta” – Dúró Dóra rasszista kiszólással vágott vissza L. Simon Lászlónak

Törvénymódosítást nyújt be annak érdekében, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum személyit kérhessen. 

„Azok után, hogy Csák János megállapította: a Nemzeti Múzeum törvénysértést követett el, L. Simon László nemhogy behúzná fülét-farkát, hanem még neki áll feljebb, mert a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben” - írta egy csütörtök délutáni Facebook-bejegyzésben a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese.

Dúró Dóra azt követően nyilvánult meg, hogy kiderült, nem kérhet személyi igazolványt a Nemzeti Múzeum, így kiskorúak is megtekinthetik a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást.

A szélsőjobboldali politikus módfelett kiakadt azon, hogy a tárlaton többek közt egy meleg idősotthont ábrázoló képsor is helyt kapott. Ezen többek közt női ruhába és magukat tűsarkúban rúzsozó férfiakat örökítettek meg. Dúró Dórát annyira felzaklatta az eshetőség, miszerint néhány kép megtekintése után homoszexuális válhat az oda látogató gyerekekből, hogy rögvest törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A tárcavezető válaszában közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

A politikus megjegyezte, hogy a főigazgató obszcén versei alapján vonzódik az aberrációhoz, de most már „a saját kormányán” is gúnyolódik, ami azért szokatlan, mert Orbán Viktor nem szokta az ilyesmit eltűrni. „Felőlem bárki nézegethet tűsarkúba öltözött férfiakról fotókat otthon a négy fal között, de a Nemzeti Múzeumnak méltósága van” – állapította meg Dúró Dóra, megjegyezve, úgy tűnik, hogy az állam nem tudja érvényesíteni az Országgyűlés által hozott törvényt, hiszen az az abszurd helyzet, hogy egy dohánybolt alkalmazottja elkérheti a személyi igazolványt bárkitől, de a Nemzeti Múzeum nem. Éppen ezért a „probléma” orvoslására benyújt egy törvénymódosítást. 

„Egyébként a magyar református közösség egyik legfontosabb temploma 200 méteren belül található, így emiatt sem lehetett volna megtartani az egész kiállítást, így még egy törvénysértéssel dicsekedhet L. Simon László” - fűzte hozzá. Emlékeztetett, hogy az ominózus fotósorozatot a fülöp-szigeteki Hannah Reyes Morales készítette. Őt a Klaus Schwab vezette Világgazdasági Fórum kulturális vezetőnek nevezett ki a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) fórumán. 

„Hogy finoman fejezzem ki magam, nem éppen magunkfajta, a Nemzeti Múzeum mégis az ő LMBTQ-sorozatát népszerűsíti. Pedig nem lehet egyszerre két Istent szolgálni”

-  fogalmazott Dúró Dóra.

Az a kiszólás – fűzhetjük hozzá –, hogy „nem éppen magunkfajta”, elég nyilvánvaló rasszizmust sejtet, Hannah Reyes Morales ugyanis filippínó, az viszont nem egészen világos, hogy a Mi Hazánk elnökhelyettese mire gondolt, amikor leírta, hogy nem lehet egyszerre két Istent szolgálni. A Fülöp-szigetek keresztény ország, 2015-ben a legalábbis a lakóinak a 90,1 százaléka volt keresztény – 80,6 százalékuk katolikus, 9,5 pedig százalékuk más keresztény felekezethez tartozott –, és nem valószínű, hogy ezek az arányok azóta érdemben változtak.