Oroszország;Ukrajna;értékelés;helyzetjelentés;orosz-ukrán háború;

Az ukránok csak technológiai fölénnyel győzhetnek, mert Vlagyimir Putyinnak nem számít az emberélet

Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka beismerte, hogy tévedett.

Ellentámadásának öt hónapja alatt Ukrajnának alig 17 kilométert sikerült előrenyomulnia, Oroszország pedig előzőleg tíz hónapon át harcolt a keleti Bahmut körül, hogy elfoglaljon egy hatszor hat kilométeres várost. Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg főparancsnoka, aki a héten az Economistnak adott interjúban először vont átfogó mérleget a hadjáratról, azt mondja, a csatatér az első világháborúra emlékezteti. Akárcsak akkor, most is elértek egy olyan technológiai szintet, amely patthelyzetbe sodort minket" - mondja. Kijózanító értékelésében arra a következtetésre jut, hogy a kilábaláshoz hatalmas technológiai ugrásra lenne szükség. – Valószínűleg nem lesz mély és szép áttörés – jegyezte meg.

A júniusban indított ellentámadás alakulása alulmúlta a nyugati reményeket, hogy Ukrajna a háború megnyerhetetlenségét bizonyítva tárgyalásra kényszerítheti Vlagyimir Putyin orosz elnököt. De megcáfolta Zaluzsnij feltételezését is, hogy csapatainak kivéreztetésével megállíthatja Oroszországot. – Ezt én hibáztam el. Oroszország vesztesége legalább 150 ezer halottra tehető. Egy ekkora veszteség bármely más országban megállította volna a háborút. De nem Oroszországban, ahol az emberélet olcsó, s ahol Vlagyimir Putyin a több tízmilliós veszteséggel járó első és a második világháborút tekinti hivatkozási alapnak.

Kijevben azzal számoltak, hogy négy hónap alatt többször is bevonulhatnak a Krímbe - ironizál Zaluzsnij. Ehelyett csapataik megrekedtek a Bahmut közeli aknamezőkön, az oroszok tüzérsége és drónjai pedig megtépázták a nyugatról kapott haditechnikát. Ugyanez játszódott le az offenzíva déli főcsapásirányában. Zaluzsnij elmondja, először a parancsnokok, majd a katonák képességeire gyanakodott. Azután rájött, hogy hasonlóan az első világháború állóháborújához, most is a technológia szintje ejti csapdába a szemben álló feleket.

Ez beigazolódott, amikor a keleti Avgyijivkánál Oroszország nemrég néhány hét alatt pár száz métert tudott csak előre haladni két hadsereg bevetésével, óriási veszteségeket szenvedve el, s ugyanez a kép bontakozik ki, ahányszor az ukrán csapatok próbálnak előrenyomulni. Leírása szerint a hadszintéren a modern szenzorok képesek azonosítani bármilyen erőkoncentrációt, és a precíziós fegyverek képesek megsemmisíteni azt. "…mindent látunk, amit az ellenség csinál, és ők is mindent látnak...". Ahhoz, hogy ezt a patthelyzetet feloldjuk, valami új kell, mint a puskapor, amit a kínaiak találtak fel…"

Ezúttal azonban nem egyetlen új találmány lesz a döntő tényező, hanem a már létező technikai megoldások kombinálása – mondja Zaluzsnij, aki az Economist felkérésére írt külön cikkében a drónok, az elektronikus hadviselés, a tüzérség elleni képességek és az aknamentesítési eszközök terén szorgalmazza az innovációt, és szükségesnek tartja a kiképezhető és mozgósítható tartalékosok körének kiszélesítését.

A főparancsnok – az ukrán hadsereg legfőbb parancsnoka egyébként Volodimir Zelenszkij elnök – megállapítja, hogy a nyugati szövetségesek túl óvatosak voltak Ukrajna legújabb technológiákkal és hatékonyabb fegyverekkel való ellátásában. Így azok elegendőek voltak ahhoz, hogy Ukrajnát a felszínen tartsák, de nem elégségesek ahhoz, hogy győzni tudjon. A tábornok nem panaszkodik: – ...hálásak vagyunk azért, amit kaptunk, csak megállapítom a tényeket.

Mégis azzal, hogy a Nyugat visszatartotta a nagy hatótávolságú rakétarendszerek és harckocsik szállítását, lehetővé tette Oroszország számára, hogy átrendezze erőit és kiépítse a védelmét az ukrán erők által 2022 végén Harkiv régióban és a déli Herszonban elért sikerek után. – Ezek a rendszerek leginkább tavaly lettek volna fontosak számunkra, de csak idén érkeztek meg – mondja. Hasonló a helyzet a jövőre várt F-16-os repülőgépekkel. Zaluzsnij szerint azonban nem a szállítások késedelme a fő oka Ukrajna szorult helyzetének. – Fontos megérteni, hogy ezt a háborút nem lehet az elmúlt generáció fegyvereivel és elavult módszerekkel megnyerni – hangsúlyozza. – Ezek elkerülhetetlenül késedelemhez és ennek következtében vereséghez vezetnek.

Értékelése kijózanító - jegyzi meg az Economist –, hiszen nincs jele annak, hogy a technológiai áttörés a küszöbön állna. Ukrajna egy hosszúra nyúló háborúban ragadt, amely, mint elismeri, Oroszország kedvez. Zaluzsnij mindazonáltal ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajnának nincs más választása, mint magánál tartani a kezdeményezést. A tábornok szerint az Ukrajnától 2014-ben elszakított Krím továbbra is Putyin legsebezhetőbb pontja. Az elmúlt hónapokban a háborút kiterjesztették a félszigetre, amelynek továbbra is döntő szerepe van a konfliktus logisztikája szempontjából.

Zaluzsnij meg akarja akadályozni, hogy a lövészárkokba ragadjon a háború, amely így "évekig elhúzódhat, és kimerítheti az ukrán államot" - mondja. Oroszország lakossága háromszor, gazdasága pedig tízszer akkora, mint Ukrajnáé. Egyelőre elég katonája van –  mondja, de minél tovább tart a háború, annál nehezebb lesz folytatni. – Előbb-utóbb rá fogunk jönni, hogy egyszerűen nincs elég emberünk a harchoz."

Moszkva szerint szó sincs patthelyzetről

Oroszország csütörtökön visszautasította az ukrán főparancsnok értékelését, miszerint a 20 hónapja tartó ukrajnai háború zsákutcába jutott. – Nem, nem jutott zsákutcába –  mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak a RIA Novosztyi hírügynökség szerint. – Oroszország következetesen folytatja a különleges katonai műveletet. Minden kitűzött célt el kell érni. Kijevnek már régen meg kellett volna értenie, hogy harctéri győzelmének bármilyen kilátásáról beszélni is képtelenség. Minél előbb tisztázza ezt a kijevi rezsim a maga számára, annál hamarabb nyílnak meg bizonyos kilátások – hagoztatta a Kreml szóvivője.