Nemzeti Múzeum;L. Simon László;

Csák János kirúgta L. Simon Lászlót a kiállításbotrány után

Újabb sikert könyvelhet el Dúró Dóra és a Mi Hazánk Mozgalom. 

Csák János kulturális és innovációs miniszter menesztette L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját - adta hírül az Index. 

A tárca, a KIM közlése szerint Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója ma átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.

L. Simon Lászlót azután rúgták ki, hogy a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra az úgynevezett gyermekvédelmi törvényre hivatkozva törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a 2023-as Nemzetközi Sajtófotó-kiállítás LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozata miatt. Csák János helyt adott a kifogásnak, ami után a kiállítást csak 18 éven felüliek látogathatják, a Magyar Nemzeti Múzeum nevében azonban L. Simon László jelezte, hogy a kulturális intézmény egyik látogatójától sem kérheti el a személyi igazolványt.

Ebben a vitában foglalt állást Csák János L. Simon Lászlónak, az Orbán-kormány 2012-2016 közötti kulturális államtitkárának a kirúgásával úgy, hogy a kiállítás tegnap, vagyis 2023. november 5-én vasárnap már bezárt. 

L. Simon László 2021 augusztusa óta volt a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. a tisztség kedvéért a fideszes képviselői mandátumáról mondott le. Mindezt akkor a „Soli Deo gloria” (Egyedül Istené a dicsőség”) fordulattal jelentette be.