rendőrség;kiskorú veszélyeztetése;Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség;

Nyomoz a rendőrség Sebestyén Júlia ügyében

A korábbi Európa-bajnok műkorcsolyázó tagadja a vádakat.

Miután a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) Elsőfokú Etikai és Fegyelmi Bizottsága (EFB) megszüntette a fegyelmi eljárást Sebestyén Júlia ügyében, egyúttal a MOKSZ bejelentést tett a gyermekvédelmi hatóságnál és a rendőrségnél az ügy kivizsgálása céljából, a 24.hu érdeklődött náluk a témában, azonban csak annyit nyomatékosítottak, hogy nem feljelentést, hanem bejelentést tettek. Ezt követően a portál a rendőrséghez fordult.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) már konkrétabb választ kaptak:

„A BRFK-ra érkezett bejelentés, amelyet feljelentésként értékeltünk. Ez alapján 2023. október 31-én kiskorú veszélyeztetése bűntett gyanúja miatt rendeltünk el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Eddig nem hallgattunk ki gyanúsítottat”

- közölték.

A lap ugyanakkor úgy értesült, hogy egyes tanúknak a BRFK Gyermek- és Ifjúságvédelmi Osztálya már küldött idézést.

A Kósa Lajos elnökölte MOKSZ berkeiben január óta áll a bál, a hazai műkorcsolyasportban uralkodó egészen abszurd állapotokról lapunk korábban több ízben is beszámolt. A korábbi Európa-bajnok Sebestyén Júliára és az örmény-orosz szakmai vezetőkre, Vardanjan Gurgen szakági sportigazgatóra és feleségére, Ipakjan Jeranjak szövetségi kapitányra korábban több szülői panasz is érkezett amiatt, hogy az általuk kialakított rendszerben a mindennapok része lett a megfélemlítés és a megalázás, ami a magyar tehetségek fejlődését nem teszi lehetővé, s a magyar válogatott tagjai és edzőik tudásának fejlesztése helyett sportolókat importálnak - főleg oroszokat.

Sebestyén Júlia egyesületét, a Sebestyén KSE-t a tarthatatlan állapotok miatt már az összes kiemelt magyar versenyzője elhagyta: Papp Vivien, Nagy Balázs, Ekker Léna, Berei Mózes, Zsembery Katinka és Csernoch András már korábban távozott, idén februárban pedig utolsóként Láng Júlia is inkább elhagyta a klubot. Aki tudott, külföldre ment szerencsét próbálni. Végül a MOKSZ májusban nagy nehezen kirúgta Vardanjan Gurgent, ezzel azonban nem ért véget a történet.

Sebestyén Júlia esetében a szülők legtöbbször rángatásról, erős szorításról, markolásról, karmolásról, egy-egy elcsattant pofonról, megszégyenítő kivételezésről, sértegetésről, betegen versenyeztetésről, megalázásról, elhanyagolásról számoltak be. A korábbi Európa-bajnok korcsolyázó mindezt tagadja, az a tény viszont, hogy sorra elhagyták a versenyzői, nem épp az ő igazságát látszik alátámasztani. A történteket hosszú hónapokon keresztül megpróbálták agyonhallgatni a MOKSZ vezetői, majd május 3-án, pontosan egy nappal a fegyelmi eljárás május 4-i megindítása előtt átírták a fegyelmi szabályzatukat oly módon, hogy az addig hároméves elévülési időt egy évre csökkentették. Október közepén pedig erre hivatkozva meg is szüntették az eljárást Sebestyén Júlia ellen.

Történt mindez annak ellenére, hogy a Telex úgy értesült, hogy legalább hét szülői beadvány érkezett a szövetséghez azzal, hogy vizsgálják ki a fizikai- és lelki bántalmazással vádolt Sebestyén Júlia ügyeit. A korábbi műkorcsolya-bajnok - akinek férje egyébként Gór Csaba fideszes politikus - azt állítja, hogy hadjárat zajlik ellene, s ódzkodik azoktól a gyakorlatoktól, amivel vádolják. Sebestyén Júlia október óta a Ferencvárosnál edzősködik.