MSZP;gázár;Tóth Bertalan;

Két hónapig gondolkodott a GVH, mire rájött, hogy nem megtévesztő a rezsiboksz

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elutasította Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezetőnek a gázszámla-rezsibokszok megtévesztő tartalmára vonatkozó panaszát – tájékoztatta lapunkat az ellenzéki politikus. 

A lapunk által megismert végzés szerint a hatóság „nem valószínűsíti”, hogy az MVM valótlan tájékoztatást adna akkor, amikor a rezsibokszban bruttó 1026 forintos köbméterenkénti gázárhoz hasonlítja a száz, illetve átlagfogyasztás felett 767 forintos állami tarifa révén elérhető megtakarítást.

Mint emlékezetes, Tóth Bertalan augusztus végi beadványában arra hívta fel a figyelmet, hogy a számlaképre vonatkozó, igen felszínes paragrafus szerint a rezsicsökkentett ellenértéket „a földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékéhez” kell viszonyítani. A szocialista honatya szerint a fogyasztók vélhetőleg ezen az adott havi piaci gázárakat érthetik. Ezek pedig legutoljára pont tavaly augusztusban, vagyis a lakossági gázáremeléssel és az „új” számlaképrendelet alkalmazásával egyidejűleg álltak ezen a szinten. Azóta a piaci árak folyamatos csökkenéssel bruttó 200-300 forintra estek. Ehhez képest, legalábbis az MVM számlaképmagyarázója szerint, az állami gázszolgáltató változatlanul a 2022 vége előtti, 1020 forintos szintből indul ki. A hatóság az indoklás szerint elfogadta az MVM érveit, miszerint a viszonyszámot hiba csak a tőzsdei árhoz – illetve annak rendszerhasználati díjjal és áfával növelt értékéhez – viszonyítani. Az MVM szerint ugyanis erre számos más költség és tényező is rakódik. Így például a hatóság figyelembe vette azt is, hogy a háztartások korábban, magasabb áron beszerzett készleteket később kaptak meg. A GVH elvetette a frakcióvezető ama érveit is, miszerint a félrevezető tájékoztatás visszariasztaná a fogyasztókat más, piaci gázszolgáltató választásától. Vizsgálataik szerint ugyanis a háztartások számára piaci gázárajánlatok gyakorlatilag nincsenek.

A GVH több mint két hónapos gondolkodás után utasította el az MVM Next Zrt. elleni bejelentést, amelyben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja miatt versenyhivatali eljárást kezdeményezett – tette közzé az ügy kapcsán Tóth Bertalan. Az MVM Next a földgáz egyetemes szolgáltatás keretében kiállított számláinak rezsibokszában szabályellenesen, önkényes „r megválasztásával félrevezető tájékoztatást ad a fogyasztóknak a gáz „versenypiaci” áráról és az állami tarifák révén ehhez képest úgymond elért megtakarításról. Ez a hamis tájékoztatás alkalmas arra, hogy az MVM Next ügyfeleit eltérítse a kereskedőváltás lehetőségétől, ne kérjenek árajánlatot más földgázkereskedőtől, mivel az MVM Next tájékoztatása alapján nem látnak esélyt kedvezőbb árú szerződésre. A versenyhatóság a végzés szerint nem tartja valószínűnek, hogy az MVM félrevezető, valótlan tájékoztatást adna a rezsibokszban az ügyfeleknek. Ezzel azonban az ügy nem zárult le: az MSZP a végzést szakértők bevonásával elemzi.