Európai Unió;segély;Törökország;Gázai övezet;

Már több mint száz ENSZ-munkatárs halt meg a Gázai övezetet érő támadásokban, az izraeliek kórház körül vívnak harcot a Hamász szélsőségeseivel

Az EU 55 tonna segélyt küld a palesztinoknak, Törökország kórházzal segít.

Már több mint 100 ENSZ-dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta - közölte Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője pénteken az X-en.

„Le vagyok sújtva. Egy hónap alatt az UNRWA több mint 100 kollégájának halálát erősítették meg. Szülők, tanárok, ápolók, orvosok, segítők. Az UNRWA gyászol, a palesztinok gyászolnak, az izraeliek gyászolnak” – írta Philippe Lazzarini, aki ismételten humanitárius tűzszünetre szólított fel.

Margaret Harris, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője pénteken bejelentette, hogy a Gázai övezet északi részében található Sifa kórház bombázás alatt áll, a Gázai övezetben már 20 kórház vált teljesen működésképtelenné. – Nem kaptunk még részletes tájékoztatást a helyzetről, de azt tudjuk hogy a Sifa kórház bombázás alatt áll - közölte a szóvivő, hozzátéve hogy a helyszínen tartózkodó munkatársaik „nagyfokú erőszakról” számoltak be.

A szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász irányítása alatt álló palesztin egészségügyi minisztérium szóvivője is megerősítette, hogy a kórházat izraeli légitámadás érte. A Reuters hírügynökség egy közösségi oldalakon megjelent videó hitelességét erősítette meg, amelyen a Sifa kórház területén több halott és sebesült, köztük több gyermek is látható.

Az izraeli média pénteken számolt be arról, hogy az ország hadseregének különleges erői a Sifa kórház körül tevékenykednek és harcolnak a terroristákkal. Eközben tankok és a gyalogsági erők, valamint csapatszállító páncélosok közelítik meg a Sifát és más kórházakat a Gázaváros szívében zajló harcok előrehaladásával.

Izrael azzal vádolja a palesztin szélsőségeseket, hogy polgári személyeket használnak élő pajzskánt, a Hamász főparancsnoki központját is a Sifa kórház alatt rendezte be. Utóbbit az izraeli hadsereg, az IDF lehallgatott telefonbeszélgetésekkel bizonyította.

A Népszavának adott interjújában Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlés nemrég leköszönt elnöke elmondta, ő beszél az UNWRA vezetőivel, járt palesztin menekülttáborban és UNRWA iskolában. Természetesen tud arról az UNRWA, hogy adott esetben, Gázában a Hamász az ENSZ által működtetett intézmény közvetlen közelébe, netán alá telepíti terrorista infrastruktúráját, és az is természetes, hogy az UNRWA vezetői ezt mindig szóvá is teszik a Hamász vezetőinek. Hogy ezt mégsem fogadják meg, az sajnálatos tény. Az UNRWA Izrael állam megalakulása nyomán elmenekült palesztinok megsegítésére ideglenesnek tervezett szervezet. Azóta eltelt több mint 70 év és az UNRWA az állami funkciók többségét magára vállaló ügynökség lett.

Az UNRWA közleménye szerint a háború kezdete óta 1,6 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a Gázai övezetben. Az övezetben mintegy 2,3-2,4 millió ember él. António Guterres ENSZ-főtitkár pedig hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a hadműveletek nyomán Gáza „nemsokára gyerekek temetőjévé” válik.

Október 7-én a Hamász hozzávetőlegesen 2500 fegyverese rohanta le Izraelt, több mint 1400 embert ölve meg. Izrael válaszul azóta is folyamatosan támadja a 2007 óta a Hamász fennhatósága alatt álló Gázai övezetet. E katonai akciók halálos áldozatainak a száma szerdáig 10 812-re nőtt, ami azt jelenti, hogy egy nap alatt csaknem háromszáz ember vesztette életét a Gázai övezetben. A 10 812-ből 4412-en még gyerekek voltak. Bár az izraeli hatóságok vitatják a számokat, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szerint az adatok megbízhatók.

Az ENSZ szerint Izraelnek is meg kell nyitnia egy határátkelőt

Az ENSZ pénteken fel is szólította Izraelt, hogy nyissa meg a Gázai övezet felé vezető Kerem Salom-i határátkelőt a segélyszállítmányok zavartalan célba juttatása érdekében.

Jens Laerke, a világszervezet Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatalának (OCHA) szóvivője elmondta: a jelenleg használatban lévő, a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi határátkelő gyalogos átkelés céljából épült, míg a Kerem Salom-i átkelő kimondottan teherautók számára biztosítana bejutást.

Az ENSZ szerint a határátkelő újbóli megnyitása csökkentené a Rafahra nehezedő biztonsági kockázatot, más részről pedig a Gázába szánt segélyszállítmányok kezelése gördülékenyebbé válhatna. – Nincs lehetőség a rakományok ellenőrzésére a rafahi átkelőnél, ami jelentős kerülőutakhoz és késésekhez vezet  hívta fel a figyelmet Laerke, megjegyezve, hogy a segélyszállítmányok zavartalan eljuttatása a Kerem Salom-i határátkelőnél lenne leginkább biztosított.

Október 21. óta összesen 821 teherautó jutott be az ostrom alatt álló övezetbe, csütörtökön 65 élelmiszert és gyógyszert szállító teherautót engedtek be Rafahnál az övezetbe és további hét mentőautót.

A háború elindulása előtt naponta mintegy 500 teherautó szállított segélyeket a Gázai övezetben élők szükségleteinek biztosítására.

Az EU 55 tonna segélyt küld a palesztinoknak

Az Európai Unió az elkövetkező napokban humanitárius légihídján keresztül hat újabb járatot indít a gázaiak megsegítésére - közölte pénteken az Európai Bizottság.

Két járat az olaszországi Brindisiből pénteken és szombaton indul el 55 tonna, az EU által adományozott segéllyel. A szállítmány mobil raktáregységet, hűtőket és más olyan cikkeket tartalmaz, amelyek növelik a humanitárius szervezetek kapacitását, hogy hatékonyabb segítséget nyújthassanak a gázaiaknak. Jövő héten további három járat indul Bukarestből, amelyek a Románia által adományozott sátrakat és matracokat szállítják.

Egy további repülőgép még ebben a hónapban indul a belgiumi Oostendéből, és az ENSZ-ügynökségek valamint más humanitárius partnerek szállítmányait szállítja. Ezekkel együtt, az elmúlt hetekben összesen 14, az EU által koordinált légi hídjárat indult, és több mint 550 tonna, a gázai lakosságnak szánt segélyt szállítottak Egyiptomba.

– Az Európai Unió mindig is a palesztin nép legnagyobb nemzetközi adományozója volt. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a gázai nép humanitárius szükségleteinek kielégítése mellett. Ezért szervezünk több segélyjáratot, hogy minél több civilhez eljusson a segítség. Ugyanakkor dolgozunk kiegészítő útvonalakon, például tengeri humanitárius folyosó létrehozásán – mondta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke.

Törökország kórházzal segít

Eközben Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy országa megtette a szükséges előkészületeket sebesült palesztinok és krónikus betegségben szenvedő gázaiak kórházi ellátásának érdekében. Az üzbbegisztáni útjáról visszatérő török elnök hangsúlyozta, az ankarai kormány lépéseket tesz annak érdekében, hogy a Gázai övezetbe más országokkal együttműködve mentőket, élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat juttassanak be.

Hozzátette: Antony Blinken amerikai külügyminiszter ankarai látogatása során megvitatták a Gázába naponta beengedett segélykamionok számának legalább 500-ra emelését.

Az amerikai diplomata pozitívan állt a segélyszállítmányok kérdéshez Hakan Fidan török külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén - mutatott rá az államfő.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter az X-en pénteken bejelentette, hogy Törökország szélsőséges időjárási körülmények között is működőképes, kórtermeket és intenzív ellátásra is alkalmas rendelőt magába foglaló tábori kórházat, valamint orvosi segédeszközöket és mentőautókat szállító hajót indított útnak az izmiri kikötőből Egyiptomba. A hajó ezen kívül 51 konténer segédeszközt, így a többi között kerekesszékeket, aggregátorokat és elsősegélydobozokat is magával visz, és Fahrettin Koca szerint szombaton érkezik meg az egyiptomi el-Arísba.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Egyiptom már létesített egy tábori kórházat a Rafahtól 15 kilométerre található Sejk-Zuveidben, Törökország pedig októberben, teherszállító repülőgépekkel küldött orvosi felszereléseket és aggregátorokat a rafahi határállomásra.