Izrael;Hamász;Gázai övezet;kórházak;

2023-11-20 10:57:00

Újabb kórházba tört be az izraeli hadsereg

Korábban megtalálták a legnagyobb gázai kórház, az al-Sifa biztonsági kamerái által rögzített felvételeket, amelyeken látható, hogy palesztin szélsőségesek izraeli túszokat vittek az egészségügyi intézmény területére.

Izraeli tankok vonultak be az észak-gázai Indonéz kórházba, ahol a Hamász által ellenőrzött gázai egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése alapján körülbelül tucatnyi ember vesztette életét az összecsapások miatt. Az intézményben állítólag 700 ember lehet. Nem sokkal korábban a kórház igazgatója, Marvan al-Szultan a BBC-nek arról számolt be, hogy lövöldözést hallott a környéken, amikor az izraeli hadsereg már az épület közelében volt.

A Wafa palesztin hírügynökség szerint

Az izraeli hadsereg (IDF) egyelőre nem kommentálta ezeket a híreket, de továbbra is azt állítja, hogy a Gázai övezet „terrorista infrastruktúráját” támadja.

Ismét a Hezbollah dél-libanoni célpontjaira csaptak le

Az izraeli erők arról számoltak be, hogy csapataik megölték a Hamász három parancsnokát. Emellett közölték, hogy „Hezbollah terrorista-célpontokra” csaptak le a vadászgépei Libanonban, válaszul az Izrael északi határán átívelő kilövésekre. A Hezbollah egy katonai egységét, egy katonai állomását és egy, a terrorista tevékenység irányítására használt infrastruktúráját támadták.

Közelednek az álláspontos a túszok elengedéséről

Eközben egyre többen számolnak be arról, hogy elképzelhető lehet a megállapodás a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátásáról. Jon Finer, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is azt mondta, hogy

Az egyeztetésekben kulcsszerepet játszó Katar korábban közölte, csak „kisebb, főleg gyakorlati és logisztikai” akadályokat kell még megoldani. Médiabeszámolók szerint a Hamász jelezte elvi hajlandóságát 87 túsz szabadon bocsátására, cserébe Izraelnek ötnapos tűzszünetet kell vállalnia a Gázai övezetben, és el kell engednie a női palesztin foglyokat és az izraeli börtönökben lévő kiskorúakat. A Hamász azt is követeli, hogy több üzemanyagot vigyenek be Gázába.

Vasárnap este azonban az izraeli miniszterelnök cáfolta a híreket, és leszögezte, hogy „egyelőre nincs megállapodás” a túszok szabadon bocsátásának ügyében.

„Mennyi vérontás kell még ahhoz, hogy az emberek észhez térjenek?”

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa kiadott egy videót, amelyben hangsúlyozta, hogy megdöbbent az elmúlt 48 óra szörnyű gázai eseményei miatt.

„Mennyi erőszak, vérontás és nyomorúság kell még ahhoz, hogy az emberek észhez térjenek?” – tette fel a kérdést, és kiemelte, hogy

Ötvenöt méteres alagutat találtak az Al-Sifa alatt

Az izraeli hadsereg szóvivője még vasárnap számolt be arról, hogy egy tíz méter mélyen húzódó, ötvenöt méteres terror-alagutat találtak az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatt a Gázai övezet északi részén. A járatról videót is készítettek egy leeresztett kutya hátára szerelt kamerával. 

Az MTI szerint az alagút lejárata a kórház területén egy fészer alatt volt, ahol egy járművet is találtak rengeteg fegyverrel, köztük egy páncéltörő rakétával, töltényekkel és kalasnyikovokkal. Az alagút folytatását egy ajtó zárja el, melyet több védelmi eszközzel biztosítottak.

„Az eredmények minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorista tevékenységekhez használta. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan, emberi pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrorista tevékenységéhez” – közölte a katonai szóvivő.

Súlyos állapotban vannak az övezet déli részére szállított koraszülöttek

Jelenleg mintegy háromszáz beteg és egészségügyi személyzet lehet az Al-Sifa kórházban. A The Guardian azt írja,

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy a csecsemők nagyon betegek, jelenleg sürgős ellátást kapnak az intenzív osztályon.