feljelentés;pénzmosás;Nagy István;közpénzek;svájci bankszámla;Agrárminisztérium;

2023-11-21 10:43:00

Svájcban is feljelentést tesz Hadházy Ákos az Agrárminisztériumnál eltüntetett közpénz és a gyanús számlamozgások miatt

Az ellenzéki politikus szerint minden jel arra utal, hogy az Agrárminisztérium hűtlen kezeléssel vádolt korábbi államtitkára büntetőperében szereplő milliárdok egy része megvan, a tárca vezetéséhez köthető.

„Pénzmosás miatt bejelentést teszek a svájci hatóságnál, miután a Direkt36 kiderítette, milyen úton kerülhetett Nagy István miniszterhez az Agrárminisztérium intézményétől ellopott 2,2 milliárd fele. A pénz ugyanis a miniszter akkori kabinetfőnökének, jelenlegi államtitkárának apja offshore cége számláján landolt” – írja Facebook-posztjában Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, hozzátéve: „nem nagyon bízik” Polt Péter legfőbb ügyészben, és a svájci ügyészektől nagyobb hatékonyságot remél.

A Direkt36 Telexen kedden megjelent cikke, amire Hadházy is hivatkozik, Nagy Jánosnak, az agrártárca korábbi helyettes államtitkára és társai – a 2,2 milliárdos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatti – büntetőperének szeptemberi tárgyalását idézi fel, amikor a vádlottak védői le akarták állíttatni a bíró iratismertetését, sikertelenül, és kiderült. hogy a vád szerint feleslegesen kifizetett 2,2 milliárd forint közel felének mi volt az útja.

– Az iratok szerint a pénzt megkapó ügyvédi irodák – amelyek vezetői szintén vádlottak Nagy János mellett – egy budapesti cégen keresztül egy svájci bankszámlára utaltak jelentős összegeket. Ez a számla egy panamai offshore cég tulajdonában volt, amely a bíró által ismertetett iratok szerint egy magyar milliárdos üzletemberhez, Nobilis Kristófhoz köthető – olvasható a cikkben, s emlékeztettek: Nobilis Kristóf egyik fia, Nobilis Márton a miniszter kabinetfőnöke volt a pénzmozgások idején, jelenleg pedig ugyanennél a tárcánál államtitkár.

Az ügyészségre hivatkozva a tényfeltáró cikk szerzői azt is írták, hogy a nyomozók nemrég három embert hallgattak ki, akiket pénzmosással gyanúsítanak, de neveket nem közöltek. Továbbá Hadházy Ákor egy korábbi, másfél hónappal ezelőtti posztjában is beszámolt arról a fejleményről, hogy Nagy János ügyétől elkülönítettek egy külön nyomozást pénzmosás gyanújával.