egészségügy;Rétvári Bence;elbocsátások;kórházi dolgozók;Sebők Éva;

2023-11-27 16:58:00

Rétvári Bence nem cáfolta, hogy egy 400 milliárdos NER-megbízás miatt rúgnak ki kórházi dolgozókat

Vannak prioritások.

A momentumos Sebők Éva szerint országszerte kórházi dolgozók veszítik el a munkájukat, mert az intézmények létesítmény-üzemeltetési feladatait egy 400 milliárd forint értékű megbízás keretében átadják egy NER-közeli cégnek - írja a hvg.hu.

Az ellenzéki politikus elmondása szerint orosházi és a gyulai kórházból kapott panaszokat, de hamarosan kiderült számára, hogy az egész országban leépítéshullám tapasztalható a helyzet miatt. A közbeszerzési értesítőből kiderül, hogy a létesítmény üzemeltetési feladatokat mintegy 400 milliárd forintért „az állampártba mélyen beágyazott, a Habony-Rogán-érdekkörhöz ezer szállal kötődő” B+N Referencia Zrt. veszi át.

Mint tavalyi cikkünben megírtuk, a B+N Referencia Zrt. valóban nagyban utazik. Ügyfelei között található a többi között a MÁV, a Volánbusz, a Mol, tavalyi nagy dobása pedig a 300 milliárd forint értékű keretszerződés állami kórházak takarítására. De a cég tartja karban az Országház és a képviselői irodaház klímáját, üzemelteti az FTC sporttelepét és rájuk bízták a kézilabda csarnokot is a vb idején. 2021-ben a cég 2,8 milliárdos osztalékot fizetett ki. Az egykoron Simicska Lajos Fidesz-pénztárnok érdekkörébe tartozó vállalat néhány évvel ezelőtt a Rogán Antal és Tombor András érdekkörébe sorolt Kis-Szölgyémi Ferenchez került. Az üzletember a Telex előtt tagadta a kapcsolatot, mondván még sohasem találkozott Rogánnal, Tomborral ugyan három évig együtt dolgozott, de már nincsenek jóban, évek óta nem is beszéltek. 

Sebők Éva azt a kérdést tette fel interpellációjában Rétvári Bencének (pontosabban Pintér Sándor belügyminiszternek, de az államtitkár válaszolt helyette), nem gondolja-e, hogy az ország közel összes egészségügyi intézménye létesítmény üzemeltetésének egy kézbe adása biztonsági kérdés?

Rétvári Bence belügyi államtitkár a feltevésre egyáltalán nem válaszolt, ahogy azzal kapcsolatban sem reagált, hogy ki a 400 milliárdos üzlet kedvezményezettje. Így viszont nem is cáfolta a momentumos politikus által elmondottakat.

Amit viszont elismert, hogy az üzemeltetési feladatokat az állam központosítva átveszi a kórházaktól, mondván, „ne legyen nekik ezzel gondjuk”. Az államtitkár szerint a kiszervezés az új év kezdetével lesz általános az országban, de Budapesten már idén júliustól az. Rétvári Bence azt is elismerte, hogy „valamelyest jogutódlással, illetve ahhoz hasonlóval a munkatársak átkerülnek a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz”, de lehetnek elbocsátások.