háború;fogolycsere;izraeli-palesztin konfliktus;

Hamarosan végrehajtja az újabb fogolycserét Izrael és a Hamász

Ez már a tűzszünet meghossabbítása keretében történik.

Újabb szakaszához érkezett Izrael és a Hamász fogolycsere-egyezménye. A Times of Israel szerint David Barnea Moszad-vezér jelenleg Katarban tárgyal, az izraeli kormányfői hivatal pedig közreadott egy képet, amin Benjamin Netanjahu és munkatársai éppen vele beszélgetnek.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal közlése szerint a telefonbeszélgetésre „a túszok ma esti várható visszatérése előtt” került sor, vagyis várhatóan szabadon bocsátják az izraeli túszok ötödik csoportját is. Mindez arra utal, hogy életbe lépett a fegyverszünet meghosszabbítása - írja a lap, felidézve, az eredeti egyetmény keretében 50 izraeli túszt és 150, izraeli börtönökben fogva tartott palesztint engedtek szabadon.

Úgy tűnik, egyelőre mindkét fél igyekszik tartani magát az egyezményhez, annak ellenére, hogy a Guardian szerint kölcsönösen annak megsértésével vádolták egymást. A Gázai övezet északi részén bontakozott ki kisebb tűzharc, az izraeli hadsereg szerint emellett három robbanószerkezetet is felrobbantottak az IDF csapatai közelében, két különböző helyen. Azzal kapcsolatban, hogy ki volt a tűzszünetsértés kezdeményezője, Izrael és a Hamász egymásra mutogat.