Európai Bizottság;Brüsszel;jogállam;igazságügyi reform;uniós pénzek;Vera Jourová;

2023-11-28 21:21:00

Vera Jourová: az EB-döntést nem lehet a végtelenségig húzni, egyelőre várják a magyar kormány tisztázó válaszait

A bizottsági alelnök megerősítette, hogy a reform értékelése és az Ukrajna megsegítését szolgáló pénzügyi csomagra vonatkozó magyar vétófenyegetés nem függ össze.

– A magyar kormány sok erőfeszítést tesz, hogy megfeleljen az elvárásoknak, és nagyon intenzíven kommunikál az Európai Bizottsággal – mondta Vera Jourová az uniós pénzek felszabadításához kötött igazságügyi reform brüsszeli értékelését firtató kérdésünkre. A testület értékekért felelős alelnöke értésre adta, hogy a bizottsági döntést nem lehet a végtelenségig húzni, de egyelőre várják a tisztázó budapesti válaszokat pótlólagosan feltett kérdéseikre.

Brüsszel a Magyarországnak járó és egyelőre zárolt felzárkóztatási támogatások nagy részének feloldását attól teszi függővé, hogy sikerült-e az elvárásoknak megfelelően megerősíteni az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét. Jourová szavai sejtetni engedték, hogy hamarosan megszülethet a végleges döntés. A politikus ugyanakkor megerősítette,

A bizottsági alelnök kedden újságírók egy szűk csoportjával találkozott Brüsszelben, hogy beszámoljon a hét elején tett ukrajnai látogatásának a tapasztalatairól. Szerinte a kijevi kormány nagyon igyekszik, hogy akár már néhány héten belül teljesítse a csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételéül szabott elvárásokat. Ezek egyike a kisebbségek anyanyelv-használatát lehetővé tévő jogszabályok elfogadása, amelyeket a magyar kormány régóta követel.

A Népszava kérdésére Jourová közölte: a törvénymódosítások már a parlament előtt fekszenek, ő maga pedig garanciákat kapott Denisz Smihal ukrán kormányfőtől, hogy a képviselők még az év vége előtt jóváhagyják azokat. – Biztosítottak róla, hogy a választott modell politikailag és a gyakorlatban is működőképes. De nem tudom megjósolni, hogy a magyar miniszterelnök elégedett lesz-e ezzel a törvénnyel.

– húzta alá.

A bizottsági alelnök kifejtette: az Uniónak gazdasági és pénzügyi segítséget kell nyújtania Ukrajnának, valamint támogatnia kell a csatlakozási folyamatát. Orbán Viktor javaslata az EU ukrajnai politikájával kapcsolatos stratégiai vitára „annyiban jogos, amennyire egy tagállami vezető felvetése jogos lehet” – vélekedett.