Európai Bizottság;nemzeti konzultáció;jogállamiság;uniós pénzek;Ursula von der Leyen;plakátkampány;Alexander Soros;

2023-11-20 14:48:00

„Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy a nemzeti konzultációban szereplő kijelentések teljesen hamisak”

Az Európai Bizottság (EB) nem kíván foglalkozni a nemzeti konzultációban szereplő állításokkal, elnökét pedig nem hozta ki a sodrából a róla megjelent plakát, amely Alexander Sorossal együtt ábrázolja.

- Nem fogunk minden állítást kommentálni, ami ebben a nemzeti konzultációban elhangzik. Nem fogunk vitába bocsátkozni egy olyan társadalmi egyeztetésről, amelyről nem kérdeztek meg minket és amelynek nem mi vagyunk a célközönsége.

- mondta Eric Mamer szóvivő az Európai Bizottság hétfő déli sajtótájékoztatóján újságírók kérdéseire. Kiemelte, hogy megítélésük szerint a magyar állampolgárok képesek lesznek dönteni a konzultációban szereplő állításokról az EB által nyújtott objektív információk alapján. - Biztosak vagyunk benne, hogy a magyar közvélemény, ha tájékozódni akar az Európai Unióról, meg tudja ezt tenni a kiváló brüsszeli és budapesti információs csatornákon keresztül - mondta Mamer, aki szerint a sajtó is segíthet abban, hogy a polgárok tiszta képet kapjanak az uniós politikákról.

- tette hozzá.

A szóvivő szavaiból kiderült, hogy a brüsszeli testület - amely a nemzeti konzultáció első számú célpontja - nem kíván vitába szállni a kormány állításaival és vádjaival. Az EB a plakátkampánnyal sem foglalkozik: Eric Mamer szerint Ursula von der Leyen elnöknek a szeme sem rebbent, mikor meglátta a posztert, amely Alexander Soros társaságában ábrázolja őt azzal a felirattal: “Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek”.

Magyarország az Európai Unió tagja. Ott ül az asztalnál, ott ül az Európai Tanács (az állam- és kormányfői testület - a szerk.) asztalánál, tagjai ott vannak az Európai Parlamentben. Biztosak vagyunk benne, hogy az általunk előterjesztett javaslatok a magyarok és a többi európai polgár javát szolgálja - fejtette ki.

Megkérdeztük, hogy a bizottsági elnök milyen szakmai kapcsolatban áll Alexander Sorossal.

- válaszolta a szóvivő, aki nem kívánt további kommentárt fűzni a plakát tartalmához.

A hétfői sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a nemzeti konzultáció nem befolyásolja az Európai Bizottságnak a felfüggesztett uniós támogatásokkal kapcsolatos döntéseit. Eric Mamer leszögezte: