Székesfehérvár;takarítás;kórházak;

2023-11-29 08:55:00

A kórházak takarítása és karbantartása is a NER-közeli céghez kerül, aggódnak a dolgozók

Leginkább attól tartanak, hogy átirányíthatók lesznek egyik intézményből a másikba. A B+N Referencia Zrt. azt állítja, mindenkit ott foglalkoztatnának, ahol eddig, bár azt elismerte a cég, hogy ez konkrétan nincs kikötve a szerződésben.

Aki nem szerződik át a külsős céghez, annak nem lesz lehetősége tovább dolgozni – a 24.hu információi szerint lényegében ezt az üzenetet kapták a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház takarítói. A portál úgy tudja, a dolgozókat egyelőre csak szóban értesítették, de már ebből kiderült, hogy december 31-ig mindenkinek át kell szerződnie a B+N Referencia Zrt.-be. A 24.hu forrása szerint az alkalmazottakkal a kórház számol el közös megegyezéssel, mint fogalmazott, „felmondást erőltetnek rájuk”.

Az épületek takarításával, karbantartásával foglalkozó B+N Referencia Zrt. már évek óta sorra nyeri az állami megbízásokat. A legnagyobb dobás 2021-hez köthető,

Tehát nemcsak a székesfehérvári kórházat érinti a változás, a cég közlése alapján a B+N Referencia Zrt. jelenleg 49 kórházban lát el fertőtlenítő takarításhoz kapcsolódó feladatokat, de ebből 30 egészségügyi intézményben még csak 4 hónapja vannak jelen. 2024. január 1-jétől további 51 vidéki kórházban, így a székesfehérváriban is megkezdik a takarítást.

Mindenki maradhat ott, ahol eddig dolgozott, bár ez nem szerepel a szerződésben

A 24.hu úgy tudja, több dolgozó most amiatt aggódik, hogy az új szerződéssel előnytelenül változnak a munkafeltételek. A legjobban attól tartanak, hogy esetleg kirendelhetők lesznek más kórházakba, ahol éppen munkaerőhiány van.

A portál megkeresésére a B+N Referencia Zrt. közölte, hogy egy-egy elnyert megbízás esetén a szolgáltatás megkezdése előtti időszakban felveszik a kapcsolatot a kórház menedzsmentjével, és felajánlják a takarítóknak a további munkavégzés lehetőségét.

Velük már lezajlott az ilyenkor szükséges egyeztetés, és „mindannyian jelezték csatlakozási szándékukat”. A dolgozók esetleges átvezénylésével kapcsolatban azt írták, hogy „őket ugyanazon a helyszínen kívánjuk foglalkoztatni, ahol eddig is dolgoztak, leendő munkatársainkkal határozatlan idejű szerződést kötünk”. Azt azonban elismerték, a szerződésben nincs kikötve, hogy a takarítók csak a munkavégzésük eddigi helyszínén dolgozhatnak.

Az üzemeltetést is átveszik

Július elseje óta egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetően először a fővárosi, majd 2024. január elsejétől már országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag látja el az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül. És ahogy a kórházak takarításánál, úgy az üzemeltetésnél is a B+N Referencia Zrt. lett a kiválasztott. A cég közlése szerint 2023. július 1-jén kezdték a fővárosi kórházakban és azok vidéki telephelyein a szerződésben rögzített feladatok ellátását,

A vállalatot, illetve jogelődjét, a B+N Kft.-t még 1998-ban alapították, és több mint egy évtizedig egy galgahévízi család kezében volt. 2009-ben jelent meg a tulajdonosok között a jelenlegi egyedüli részvényes Kis-Szölgyémi Ferenc. Két évvel később Kis-Szölgyémi már Simicska Lajos üzleti körével birtokolta közösen a vállalatot. Orbán Viktor és Simicska Lajos összebalhézása után a teljes vállalat Kis-Szölgyémi nevére került, ám a cég szárnyalása ezután sem lassult. Az egyszemélyes tulajdonos számára a csoport jelentős osztalékot fialt, az éves beszámolókban ezen a címen 2021-ben 2,8 milliárd, 2022-ben 9,5 milliárd forint szerepel.