oktatás;Magyarország;Európai Parlament;felmérés;CEU;uniós tagállamok;modellváltás;akadémiai szabadság;

2023-11-30 06:00:00

Friss felmérés mutatja a szabadságjog érvényesülését az EU-ban, Magyarország az utolsó helyen végzett

Bár Európa-szerte sokasodnak az aggasztó jelentések, az európai uniós tagállamok közül egyedül Magyarországon tapasztalható az akadémiai szabadság szisztematikus megsértése. 

A szabadságjog érvényesülését a 27 EU tagállamban vizsgáló friss felmérésben szintén hazánk került az utolsó helyre. Mindez az Európai Parlamentben (EP) tegnap tartott nemzetközi konferencián hangzott el, amelyen az uniós intézmények mellett tudományos és egyetemi közösségek képviselői vettek részt.

A meghívottak megvitatták, hogyan lehetne alaposabban feltárni, valamint nyomon követni az akadémiai szabadságot fenyegető veszélyeket, illetve milyen politikai és jogi eszközökkel kellene feltartóztatni az erózióját.

Az uniós képviselő-testület keretén belül működő tudományos fórum tavaly óta intenzíven dolgozik a 27 tagállam gyakorlatát számba vevő elemzéseken és javaslatokon. Vezetője Christian Ehler német kereszténydemokrata EP-képviselő, aki különböző fórumokon már többször szóvá tette, milyen megdöbbenést okozott számára a CEU száműzése Budapestről. A szerdai konferencián is

A hollandiai Twente Egyetem szakértői által bemutatott – de csak néhány hónap múlva hozzáférhető – friss elemzés szerint a 27 uniós országból 11 dicsekedhet az akadémiai szabadság magas szintjével, 7-ben viszonylag megfelelő, 9-ben pedig az átlagnál rosszabb az érvényesülése. Ez utóbbiak közül messze Magyarország bír a legrosszabb teljesítménnyel:

Az oktatási és kutatási szabadság viszonylag hosszú ideje tartó leépülését hazánkon kívül még Ausztriában, Lengyelországban és Máltán mérték a kutatók.

Az aggasztó jelenségek miatt közös gondolkodás kezdődött az EU-ban arról, hogyan lehetne gátat szabni az akadémiai szabadságot, az egyetemi önrendelkezést és autonómiát fenyegető külső beavatkozásoknak. Az Európai Parlament egy kötelező erejű jogszabály híve, amely rákényszerítené a tagállamokat e fontos szabadságjogok tiszteletben tartására. Bár a szerdai tanácskozás résztvevőinek többsége egyetértett azzal, hogy törvényi szabályozásra van szükség, jogászok egyelőre nem látnak lehetőséget rá, mivel az oktatás nemzeti és nem európai hatáskörbe tartozik. Christian Ehler tarthatatlannak nevezte, hogy a CEU eltávolításán kívül, az akadémiai szabadság felszámolásának egyetlen más esete sem érte el eddig a jog és az értékek betartatásáért felelős Európai Bizottság ingerküszöbét. 

- vélekedett.