egészségügy;menesztés;Országos Kórházi Főigazgatóság;

Menesztették az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét

Lapunk úgy tudja, a főigazgatói feladatokat megbízottként Szondi Zita főigazgató helyettes látja el.

Az ágazatban közszájon forog, hogy leváltották Jenei Zoltánt az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, valamint gazdasági főigazgató-helyettesét Tóbiás Tamást. A hírt elsőként a MedicalOnline tette közzé.

Lapunk úgy tudja: a kormányzat Jenei Zoltánt tette felelőssé a szektor idei példátlan eladósodásáért és azért is, hogy az intézmények gazdasági-műszaki üzemeltetésének leválasztása a kórházakról eddig nem bizonyult sikertörténetnek.

Mint emlékezetes, idén július elsejétől a fővárosi, majd 2024. január elsejétől országosan is minden kórház ingatlanüzemeltetési szolgáltatását központilag az állam a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon (KEF) keresztül működteti. Azaz ez a szervezet biztosítja az Országos Kórházi Főigazgatóság fenntartása alá tartozó, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó fővárosi és vármegyei költségvetési intézmények számára az ingatlanüzemeltetési szolgáltatásokat. Így egyebek mellett az őrzés-védelmet, a takarítást, a műszaki üzemeltetést, karbantartást és az ezekkel összefüggő épületfelújítást, a biztonságtechnikai berendezések üzemeltetését, a létesítménygazdálkodáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat. A változástól remélték, hogy az intézmények megszabadulhatnak minden olyan kiadástól, ami nem közvetlenül a gyógyítást érinti. Csakhogy a feladat leválasztásakor a kórházak azzal szembesültek, hogy több százmilliós végkielégítést kell előteremteniük, mert a szakembereik nem vállalták a munkát az új feltételekkel. A végkielégítések kifizetése is növelte az eladósodást.

A csütörtöki kormányinfón lapunk kórházi adósságok rendezését firtató kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt válaszolta: alaposan fel kell tárni, miért történt meg, hogy a korábbi éveknél nagyobb mértékű adósság halmozódott fel a kórházaknál, miközben egyébként az egészségügyi finanszírozás nagyvonalúbb lett. Hozzátette: a kormány azon dolgozik, hogy ennek a felelősét megkeresse. Mint mondta: hiányozott „a menedzsment” a kórházak részéről, amelyek jelezték volna a megemelkedett költségeket a kormány felé.

Lapunk érdeklődött a Belügyminisztériumban, hogy megerősítik-e Jenei Zoltán távozásának hírét. A BM azt közölte: Pintér Sándor javaslatot tett a miniszterelnöknek Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató 2023. november 30. nappal történő felmentésére. A hivatalos miniszterelnöki döntés megszületéséig a belügyi tárca híreszteléseket nem kommentál.

Jenei Zoltánt még 2020-ban Kásler Miklós javaslatára nevezte ki a miniszterelnök az OKFŐ élére. A közgazdász végzettségű egészségügyi csúcsvezető 2020 szeptemberéig a Pécsi Tudományegyetem kancellárja volt. Korábban magas beosztásban dolgozott a rendőrségnél, és sokáig volt belügyi helyettes államtitkár.

Úgy tudjuk Jenei Zoltán távozása után a főigazgatói feladatokat megbízottként Szondi Zita főigazgató helyettes látja el.