megszüntetés;Országos Meteorológiai Szolgálat;állami cég;Energiaügyi Minisztérium;

2023-12-01 13:36:00

Megszüntetik az Országos Meteorológiai Szolgálatot, egy állami cég készíti majd az előrejelzéseket

Az energiaügyi tárca javaslata szerint egy gyors kormányrendelettel vetnének véget a több mint 150 éves intézetnek, amelynek dolgozói kormánytisztviselőkből sima alkalmazottakká válnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait január 1-jétől a százszázalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – olvasható vette észre a kormány hivatalos honlapján a hvg.hu, hogy a Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium előterjesztésében kormányrendelet-tervezetet bocsátottak társadalmi egyeztetésre csütörtökön, és egy hét áll rendelkezésre az észrevételek megtételére.

A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként leírt állami cégnek pontosan meghatározták a feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek, vagyis Lantos Csabának kell jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

A tervezet rendelkezése szerint az OMSZ december 31-én szűnik meg. Az ott foglalkoztatott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya a váltáskor munkaviszonnyá alakul át. – A Magyarország nemzeti meteorológiai szolgáltatójáról és a meteorológiai tevékenységről szóló rendelet hatálya kiterjed a meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására. A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől – írták. 

Az OMSZ jogelődje 153 évvel ezelőtt alakult – olvasható a szolgálat honlapján. A Magyar Tudományos Akadémia ugyanis még 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar földdelejességi intézet létrehozásának javaslatát. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a „Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet” alapító okmányát, ami a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg. A szolgálat jelenlegi nevén 1970-től működik. Jelenlegi kárlváriája az Orbán-kormánnyal tavaly auguszusban kezdődött amikor az akkori illetékes miniszter, Palkovics László kirúgta az OMSZ vezetőit, mert tévesen jelezték előre, lesz-e vihar augusztus 20-án.