Olaszország;történelem;Szardínia;Enrico Letta;Olasz Kommunista Párt;családfa;Giorgia Meloni;

Kiderült, hogy a szélsőjobboldali Giorgia Meloni a nagy olasz kommunista pártalapító távoli rokona

Meglepő felfedezést tett Alessio Vernetti, a Youtrend nevű közvélemény-kutató elemzője, miután rekonstruálta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetőjének családfáját. 

Alessio Vernetti arra a következtetésre jutott, hogy a kormányfő rokonságban áll Antonio Gramscival, az egykori Olasz Kommunista Párt )PCI) egyik alapítójával. A jelenlegi olasz miniszterelnök édesapja, Nino Meloni szardíniai, de az a tény, hogy a nagy baloldali értelmiségi távoli rokona, nagy feltűnést keltett Olaszországban.

De ez még nem minden. Melonit az olasz politikatörténet két másik ismert alakjához is rokoni kapcsolat fűzi. Egyrészt Gianni Lettához, aki a néhai miniszterelnök, Silvio Berlusconi hűséges híve volt, másrészt annak unokaöccséhez, Enrico Lettához, aki egykor egy ideig szintén miniszterelnök volt, illetve évekig a balközép Demokrata Párt titkáraként ténykedett.

„Gramsci nagyanyja először dédnagyanyja testvéréhez ment feleségül. Meloni felmenői összefonódnak Gramsci felmenőivel, utóbbiakon keresztül pedig Gianni és Enrico Lettával: így fedeztem fel a családi köteléket mindannyiuk között” – írja Vernetti a bejegyzésben, amelyhez igen sokan szóltak hozzá a közösségi médiában. Vernetti azután jutott a meglepő felfedezésre, hogy napokon át a szardíniai Ghilarzán kutakodott, ez a település jelenti a kapcsot Meloni és Gramsci között.

Gramsci a Szardínián fekvő Alesben született 1891-ben és sokáig a szigeten is élt, egyetemi tanulmányait viszont már Torinóban folytatta. Egyike volt a PCI alapítóinak, amelynek 1924 és 1927 között főtitkáraként szolgált. 1924. április 6-tól 1926. november 8-i fasiszta rezsim általi letartóztatásáig az olasz parlament tagja volt. A börtönben töltött idő alatt Gramsci filozófiai, szociológiai és politikai elmélkedéseket tartalmazó szövegeket írt, amelyek 32 füzetet töltöttek meg. Ezek magyarul Levelek a börtönből címen jelentek meg, és a marxista gondolkodás fontos művét képezik; Gramsci elemzéseit ma is sokan idézik a politikai életben.

Gramsci hevesen bírálta Joszif Sztálin politikáját, filozófiai alapokon utasította el a sztálini típusú politikát, valamint a Szovjetunión kívül elsőként ismerte fel Sztálin egyeduralmi törekvéseit. 1937. áprilisában azt tervezte, hogy Szardínia szigetén telepszik le. Azonban két nappal szabadulása után, még a Quisisana klinikán rosszul lett és agyvérzést kapott. Április 27-én reggel, 46 éves korában meghalt.