Magyarország;pénzbírság;menekültügy;Európai Bíróság;kötelezettségszegési eljárás;

Közeleg az uniós pénzbírság, mert az Orbán-kormány nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Ha a kabinet nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.

Az Európai Bizottság szerint egy kötelezettségszegés eddig már 1 millió euróba került a kormánynak – nagy a tét abban az eljárásban, amelyben tárgyalást tartottak az Európai Unió Bíróságán (EUB) november 30-án. Az Európai Bizottság kontra Magyarország perben a bíráknak azt kell eldönteniük, hogy mekkora pénzbírságot szabjanak ki Magyarországra, amiért nem hajtott végre egy európai bírósági ítéletet.

Az EUB 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, amit a magyarországi hatóságok nagyrészt elmulasztottak. Ezért az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az Unió bírói testületétől, hogy állapítson meg napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt.

Az EB szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót – de minimum 1 millió 44 ezer eurót – kellene fizetnie a korábbi ítélet kihirdetése és az abban foglaltak teljesítése közötti, de legkésőbb a mostani ügyben hozandó ítélet kihirdetéséig terjedő időszakra. A biztosi testület ennél is nagyobb bírság,

napi 16,393 euró kiszabását javasolja, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

A pert figyelemmel kísérő forrásunk szerint az ítélet a megszokottnál hamarabb, már jövő tavasszal megszülethet, mert az eljárásban nem kerül sor főtanácsnoki indítványra. Ennek oka, hogy az EUB a keresetet nem találta bonyolult jogi problémának. A bíróság határozatában jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát. Ha a kormány továbbra is ellenállna és nem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, 

az összeget levonják az országnak járó uniós támogatásból.