Magyarország;pályázat;napelem;feltétel;január;2024;

2023-12-06 05:45:00

Újraszabták a napelempályázatot, a szolgáltató ezután jóval olcsóbban számítja be a neki eladott áramot

A 2024. januárjától induló, áramtárolással egybekötött lakossági kiírásban az előzőből megmaradt pénzt osztják ki, csak rosszabb feltételekkel.

Hétfőn az (egyébként (többségi magántulajdonú) NFFKÜ – Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján az energiaügyi tárca közzétette a jövő évi lakossági napelemtelepítési támogatás kiírását. Eszerint 2024. január 15-től igényelhető legfeljebb 5 millió forintos támogatás háztáji napelemek és hozzá kapcsolódó áramtárolók - akkumulátorok - együttes felszerelésére, a költségek kétharmada erejéig. A napelem (pontosabban az inverter) mérete 4 és 5 kilowatt (kW), az akkumulátor termelési értéke pedig 7,5 és 10 kilowattóra közé eshet.

Pályázatot olyan magyar magánszemélyek nyújthatnak be, akik a fejlesztés leendő helyszínéül szolgáló, legfeljebb hatlakásos házban laknak, legalább résztulajdonosként, haszonélvezőként vagy lízingelőként. Kizáró ok a köztartozás, vagy ha az ingatlan vállalkozásnak ad helyt, illetve abban cég is résztulajdonos. Jelentkezni január 15-től, ügyfélkapus azonosítóval, a kiírásra elkülönített 75,8 milliárd forint kimerültéig lehet az NFFKÜ-honlapon. A beadványokat az érkezés sorrendjében bírálják el. A keretből legfeljebb 15 160 fejlesztést állnának. A nyertesek a támogatói okirat beérkeztétől két évet kapnak a megvalósításra. Feltétel az egyharmadnyi önrész biztosítása, csak új beruházás hajtható végre, vállalkozói kivitelezésben, mérőcserével. A támogatást utólagosan, befogadott számlák ellenében utalják, de ötödnyi előleg igényelhető. A kivitelezők hétfő óta jelentkezhetnek.

Az „élet” változását jelzik a két évvel ezelőtti, uniós köntösbe csomagolt, lakossági, napelemes kiírás és a mostani közötti, számottevő különbségek. Akkor még a napelemekkel összekötött fűtés költségeinek egészét támogatták. Előbbire 2,9 milliót, a kettőre együtt pedig 11,3 milliót is igényelhettek. Az akkori, 202 milliárdos keretből 45 ezer fejlesztés megvalósítását tűzték ki célul. Az első támogató nyilatkozatok bő fél évvel a jelentkezések után érkeztek. Az állami pályázati oldal nyilvántartása szerint

(A kivitelezéseket a hírek szerint komolyan hátráltatják a kiírás óta többszörösükre ugró építőipari díjak.) Mivel az elmúlt évek kormány-nyilatkozatai sem cáfolták, hogy a mostani kiírás forrása az ebből „megmaradt” összeg, a feltételek – különösen a támogatási arány visszavágása – leginkább visszalépésként értékelhetők. A keret ráadásul az Orbán-kormány és az Európai Bizottság közötti huzavona tárgya is. A forrást ugyanis a magyar kabinet alapvetően EU-forrásból állná, amit így most csak „megelőlegez” a költségvetésből. Bár a brüsszeli pénzek csak nem érkeznek, az Európai Bizottság épp a múlt héten biztosított „elvi” támogatásáról egy 4 ezer milliárdos kifizetést.

A kormány a jelek szerint a napelemalapú fűtés helyett immár a korábbiaknál kisebb méretű táblákra, illetve az általuk termelt áram tárolására összpontosít. Nem véletlenül. Némi bizonytalankodás után ugyanis véglegessé vált, hogy az újonnan tervezett háztáji napelemek esetén – ezúttal tényleg az EU-szabályok miatt – megszűnik a hálózatba táplált és onnan vett áram napelemeseknek kedvező „szaldóelszámolása”.

Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a bruttó elszámolás – cseppet sem lényegtelen - részletei máig nem véglegesek. Kedvező körülmény viszont, hogy januártól az ország 93 százalékán a kormány visszaállítja az új háztáji napelemek hálózati csatlakozásának tavaly november óta érvényes tilalmát. A mostani pályázati nyerteseknek tehát legalább elvileg megadatik az új elszámolás miatti bosszankodás lehetősége. A kiírás első, október eleji bejelentésekor Lantos Csaba energiaügyi miniszter még maga sem titkolta, hogy céljuk a (szakértők szerint igencsak lankadó) napelem-telepítési kedv fenntartása. Hétfő esti nyilatkozata ugyanakkor már sugárzott a derűtől. A miniszter felidézte, hogy bár csak 2030-ra terveztek 200 ezer napelemes háztartást, az érték már most meghaladja a 245 ezret, 2200 megawatt (MW) összteljesítménnyel. A Mavir kimutatása szerint egyébként a céges napelemparkokkal együtt a teljes méret ma már eléri az 5500 MW-t.

Szakértők ugyanakkor már rég nem az – önmagukban amúgy kedvező - napelemtelepítések, sokkal inkább a lakásszigetelések állami támogatását, illetve a szélerőmű-építést akadályozó szabályok feloldását szorgalmazzák. Utóbbiakkal viszont a kormány nem, vagy csak régóta ismételgetett, elvi elköteleződések szintjén „halad”.