bontás;Józsefváros;Magyar Rádió;Magyar Katolikus Püspöki Konferencia;Pikó András;

Visszavonta a kormányhivatal a Magyar Rádió egykori épületeinek bontási engedélyét

Korábban ugyanis a józsefvárosi önkormányzat helyi védelem alá helyezte az épületegyüttest.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta a korábban kiadott bontási engedélyt a Magyar Rádió korábbi épületeire – közölte Pikó András VIII. kerületi polgármester a Facebook-oldalán.

Az indok, hogy a józsefvárosi önkormányzat november 7-én a tulajdonában lévő épület helyi védelem alá helyezéséről döntött. Ezt pedig figyelembe kellett volna vennie a kormányhivatalnak, amikor a bontási engedélyt megadta.

„Ezzel a történetnek koránt sincs vége, de fontos látni, hogy van értelme küzdeni, ahogyan volt értelme a helyi védettség alá helyezésnek is”

– írta Pikó András, és mindenkit arra kért, december 11-én menjen el az önkormányzat közmeghallgatására , és mondja el a véleményét.

Mint arról lapunk is beszámolt, a kormány 2020-ban döntött úgy, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) megkapja a Magyar Rádió volt épületegyüttesét. Ezután született meg az igény a egy új campusra.

A 24.hu szerint október 26-án a Közbeszerzési Értesítőben az Építési és Közlekedési Minisztérium közzétette azt a tendert, ami a bontási munkák elvégzésére keres vállalkozót. A hosszú leírásból kiderült, hogy a győztesnek a meglévő tíz épületből nyolc épület teljes vagy részleges bontását kell majd elvégeznie. A területre annak 100 százalékos tulajdonosa, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a következő napon, október 27-én kérte a bontási engedélyt.