Európai Unió;Ukrajna;Szijjártó Péter;kártpátaljai magyarok;

2023-12-07 08:31:00

Szijjártó Péter az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt

Természetesen nem ő volt a kezdeményező.

A washingtoni látogatáson tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki jelenleg Ghánában tartózkodik munkalátogatáson - erről Paczolay Máté külügyi szóvivő tájékoztatta az MTI-t.

Paczolay Máté közölte: Andrij Jermak arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette. Egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak - írta a szóvivő.

A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját. Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség - közölte a szóvivő.

Az MTI beszámolója alapján Paczolay Máté azt nem említette, hogy pontosan mely fontos jogszabályt említette Szijjártónak Jermak, de sejthetjük, hogy valószínűleg arról a javaslatról volt szó, amely alapján Ukrajna még a december 13-a és 15-e között esedékes EU-csúcs előtt kiiktatja az ukrán oktatási törvényből azokat a passzusokat, amelyek a magyar anyanyelvi (és más uniós tagállamok nyelvén lévő) oktatást akadályoztatják. Mivel az Orbán-kormány korábban a kárpátaljai magyarságot ért jogelvonásokra hivatkozva gáncsolta a Vlagyimir Putyin támadása alatt álló Ukrajna megsegítését, a logika azt diktálná, hogy ezzel a lépéssel megoldhatóak lennének a nézeteltérések, de egyelőre láthatóan nem ez a helyzet: az Orbán-kormány - kitartva az orosz érdekek képviselete mellett - továbbra is mereven elzárkózik, az uniós ukrán csatlakozási tárgyalások közelgő fordulójában pedig vétóval fenyegetőzik.