Európai Unió;Magyarország;támogatás;szavazás;előleg;

2023-12-08 08:59:00

Nem minden EU-tagország adna teljesítés nélkül előleget az Orbán-kormánynak

Két tagország már jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson.

A tagállami pénzügyminiszterekből álló EU Tanács pénteken várhatóan zöld utat ad az eredeti magyar helyreállítási tervet 4,6 milliárd euróval megfejelő programnak, amelynek keretében Magyarország az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat és beruházásokat kíván megvalósítani.

Az összeg nagyobb része – 3,9 milliárd euró – uniós hitel, a maradék vissza nem térítendő támogatás. Az Európai Bizottság novemberben tett javaslatot a tárcavezetőkből álló grémiumnak Magyarország és 12 másik ország módosított helyreállítási tervének az elfogadására. A tanácsi jóváhagyás azt jelenti, hogy az Orbán-kormány hamarosan és külön feltételek teljesítése nélkül hozzájuthat 20 százaléknyi előleghez, 920 millió euróhoz. Ennek a felét a jövő év elején, a többit pedig a végén kaphatja meg.

A helyreállítási pénz nagyobbik hányada ugyanakkor továbbra is zár alatt van, amíg Magyarország végre nem hajtja a jogállamiság tiszteletben tartásával és a korrupció megszüntetésével kapcsolatos 27 feltételt.. Erről éppen egy évvel ezelőtt döntöttek a pénzügyminiszterek, amikor elfogadták az 5,8 milliárd eurónyi közösségi támogatásra épülő magyar gazdaságélénkítési tervet, amelyet most 4,6 milliárddal egészítenek ki.

A döntéshozatalt jól ismerő EU forrásoktól származó információink szerint a pénteki határozatot előkészítő testületi ülésen négy tagállam is a fenntartásait hangoztatta a magyar terv jóváhagyásával kapcsolatban. Valamennyien azt hangoztatták, hogy Magyarországon még mindig aggályok merülnek fel a jogállamiság érvényesülésével kapcsolatban, emiatt meggondolandó a támogatás folyósítása. Közülük előzetesen két ország jelezte, hogy tartózkodni fog a szavazáson: az egyik Hollandia, amely már tavaly decemberben sem támogatta az eredeti helyreállítási terv elfogadását. Sigrid Kaag pénzügyminiszter a hágai parlamentnek írott levelében azzal magyarázta az újabb tartózkodást, hogy Magyarország mostanáig nem tett elég konkrét, átfogó és ellenőrizhető előrelépést a jogállamisággal kapcsolatos aggályok kezelésével és a korrupcióval kapcsolatban. A kormány nem tartja kívánatosnak, hogy Magyarország még azelőtt részesüljön a 20 százalékos előfinanszírozásban az energetikai átállásra fordítható forrásokból, hogy megvalósította a jogállamisági reformokat.

Mint lapunk beszámolt róla, az Európai Parlament költségvetési bizottságának elnöke is hasonló aggályokat fogalmazott meg abban a levélben, amit három biztosnak írt a múlt héten.

Mivel a módosított helyreállítási terv elfogadásához a 27 tagország minősített többségének az egyetértése szükséges, a magyar program jóváhagyása még akkor is biztosra vehető, ha a két belengetett tartózkodás mellett néhány ellenszavazat is becsúszik.