Budapest;iszlám;temető;Magyar Iszlám Közösség;

2023-12-08 08:12:00

Jövőre elkezdhetik építeni az első magyarországi iszlám temetőt Budapest határában

A Magyar Iszlám Közösség már kifizette a földterület árát és megkapta a Miniszterelnökség Egyházügyi Államtitkárságának elvi hozzájárulását.

A tervek szerint Budapest határában hamarosan elkezdődik az első, saját tulajdonban lévő iszlám temető kialakítása. A Magyar Iszlám Közösség már ki is fizette a földterület árát, illetve megkapta a Miniszterelnökség Egyházügyi Államtitkárságának elvi hozzájárulását – írja a Blikk.

Bolek Zoltán, a közösség vezetője a napokban egy Facebook-bejegyzésben közölte, hogy már csak a beruházás, az adminisztráció és a szerződéskötések vannak hátra. Úgy véli, ha minden rendben lesz,

A lapnak Bolek Zoltán azt is elmondta, hogy hazánkban nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, és idehaza több iszlám szervezet is működik egymás mellett. A létszámukat ötvenezerre becsülte, amihez jönnek még az egyre nagyobb számban itt dolgozó vendégmunkások és diákok.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon vannak iszlám temetői parcellák, nem csak a fővárosban, hanem Pécsen és Debrecenben is. Először 1919-ben volt hazánkban iszlám temetés, Budapesten, a Kozma utcai sírkertben. Az iszlám temető pontos helyszínét egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, Bolek Zoltán annyit közölt, hogy az M0-s autóúthoz közel esik a terület. Úgy vélte,

„A leendő temető kialakításának költségei folyamatosan növekednek. A tervezéskor még 40 millió forinttal számoltunk, ám kiderült, kerítéssel kell ellátni, muszáj villanyt bevezetni, kerti kutat fúrni, s ravatalozóhelyiségre is szükség van. Összességében a százmilliót is elérhetik a költségek. A pénzt adományokból gyűjtjük össze, s Törökországból is jelentős támogatás érkezhet” – fogalmazott. Szerinte a jövő év első felében elkezdődnek a munkálatok, ha pedig a tervek szerint halad a beruházás, két év múlva már ide temetheti a halottait az iszlám közösség.

A temetési szertartások muszlim hagyományok szerint zajlanak majd. Tilos a hamvasztás, lepedővel tekerik körbe a testet. Ismert szokás, hogy a halott lába Mekka irányába mutat. A szertartást az imám vezeti, a rokonok, a barátok és a tisztelők pedig együtt fohászkodnak – mondta a Magyar Iszlám Közösség elnöke.