Ukrajna;Szijjártó Péter;

2023-12-08 08:12:00

Jövő héten Brüsszelben egyeztet Szijjártó Péter és az ukrán miniszterelnök-helyettes

Az ukrán elnöki hivatal vezetője nemrég Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozójára is  is javaslatot tett, ám a magyar külügyminiszter szerint ehhez már alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség.

Ha minden jól megy, a jövő hét elején személyesen egyeztet Brüsszelben Szijjártó Péter külügyminiszter és az ukrán miniszterelnök-helyettes – erről a magyar tárcavezető beszélt az ATV Híradónak. Azt ugyanakkor leszögezte, semmilyen feltétel nem adott ahhoz, hogy az Európai Unió csatlakozási tárgyalásokat kezdjen Ukrajnával.

Mint arról a Népszava is beszámolt, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péterrel. Paczolay Máté külügyi szóvivő szerint egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak.

Az ukrán elnöki hivatal vezetője javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök találkozóját is. Szijjártó úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség – közölte a szóvivő.

Andrij Jermak arról is tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. Az MTI beszámolója alapján Paczolay Máté nem említette, hogy pontosan mely fontos jogszabályt említette Szijjártónak Jermak, de sejthetjük, hogy valószínűleg arról a javaslatról volt szó, amely alapján Ukrajna még a december 13-15. között esedékes EU-csúcs előtt kiiktatja az ukrán oktatási törvényből azokat a passzusokat, amelyek a magyar anyanyelvi (és más uniós tagállamok nyelvén lévő) oktatást akadályoztatják. Mivel az Orbán-kormány korábban a kárpátaljai magyarságot ért jogelvonásokra hivatkozva gáncsolta a Vlagyimir Putyin támadása alatt álló Ukrajna megsegítését, a logika azt diktálná, hogy ezzel a lépéssel megoldhatóak lennének a nézeteltérések, de egyelőre láthatóan nem ez a helyzet: az Orbán-kormány – kitartva az orosz érdekek képviselete mellett – továbbra is mereven elzárkózik, az uniós ukrán csatlakozási tárgyalások közelgő fordulójában pedig vétóval fenyegetőzik.