államháztartási hiány;osztalék;MVM;nyugdíjkiegészítés;

Itt az újabb szomorú rekord, 120 százalékos lyuk tátong Magyarország költségvetésén

Novemberben 586,7 milliárd forinttal nőtt az államháztartás hiánya, így a 11 havi deficit elérte a 4047 milliárd forintot – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Sokkal rosszabb lett volna, ha a kabinet nem kötelezi az MVM Zrt-t rendkívüli, 309 milliárd forintos osztalékbefizetésre.

A 4047 milliárd forintos 11 havi hiány történelmi rekord, ráadásul ez az egész évre engedélyezett eredeti összeg – 3400 milliárd forint – 120 százaléka. Az Orbán-kormány ősszel emelte meg a hiánycélját: az új terv szerint az év végére 4100- 4200 milliárd forint lehetne a hiány – vagyis decemberben ennek tartásához már csak 50-150 milliárd forinttal nőhetne a deficit – ez egyelőre nem garantálható. (A novemberi egyhavi 586 milliárd forint nem a legrosszabb adat, 2022 novemberében 870 milliárd volt a deficit.) 

Rövid közleményében a Pénzügyminisztérium szokás szerint nem adott magyarázatot a novemberi folyamatokra. Összességében elmondják, hogy az első 11 hónapban 1333,8 milliárd forintot fizettek ki rezsitámogatásokra – de hogy ennek fedezetére kivetett külön adókból mennyi folyt be – arról nem beszélnek, pedig ezer millliárd forintot közelítő bevételről beszélhetünk. A közlemény szerint tömegközlekedésre 621,8 milliárdot költöttek – ami 111,1 milliárddal több a tavalyi összegnél. A novemberi hiányt növelte a nyugdíjak 3,5 százalékos korrekciós emelése – ez 188, 2 milliárdos többletkiadással járt.

A költségvetés fő problémai három fő pontra bonthatóak: a kamatemelések következtében jelentősen megugró államadósság-finanszírozási kiadások, a hiányzó uniós pénzek, illetve a lakossági fogyasztás összeomlása a magas infláció miatt. Ez utóbbi miatt idén a tervekhez képest 1000 milliárd forinttal kevesebb áfa-bevétel folyt be a büdzsébe – sőt, az első 10 hónapban az áfa-bevételek el is maradtak a tavalyitól. Ezzel szemben a PM azt hangsúlyozza „az előző év azonos időszakához viszonyítva az adó- és járulékbevételek 15,9 százalékkal magasabban teljesültek.” - azt viszont elhallgatják, hogy tavaly 700 milliárd forint szja-t fizettek vissza a választások előtt – vagyis ehhez a nagyon alacsony bázishoz képest tudtak nőni a bevételek.

A PM továbbra sem kommunikál átláthatóan a költségvetési folyamatokról, az adatokat a szája íze szerint publikálja. Ebből nem lehet látni, hogy év végére mekkora hiányt tervez és világos kommunikáció híján nem is lehet tudni, hogy mik a kormány tervei. Az elmúlt években kialakult antidemokratikus kormányzás látva nem lehet kizárni, hogy a következő napokban rendeleti úton a kormány újabb adókat vezet be, annak érdekében, hogy fékezze a hiány elszállását – ahogy ezt tette tavaly december végén. A kiadások érdemi csökkentésre az év hátralévő néhány munkanapján már nem lesz érdemi lehetőség, így már csak egy rendeleti rendkívüli adó mentheti meg az 2023-as hiánycélt.