sztrájk;Volánbusz;bértárgyalás;bérkövetelés;bérajánlat;

Bérajánlat híján folytatódhat a Volán-sztrájk

A MÁV-Volán állami cégcsoport szerint éppen az általuk vitatott jogszerűségű munkabeszüntetés akasztotta meg tárgyalásokat.

Folytathatják a tiltakozást a Volánbusz dolgozói, bérajánlatot ugyanis még mindig nem kaptak – közölte Dobi István a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Elmondta, a vállalatvezetőség ígérete alapján csak január 16-án folytatódik a bértárgyalás, ezért az érdekképviselet addig felméri, támogatnának-e a munkavállalók egy újabb tiltakozást. Az érdekvédő hozzátette: még mindig nem ismerik a 2024-es béremelés mértékét, és visszautasította a munkáltató korábbi állítását, amely szerint felelőtlenül szerveztek sztrájkot.

– A munkavállalókat nem lehet szembefordítani a szakszervezettel, amelynek kötelessége kiállni a munkavállalókért – fogalmazott Dobi István, aki szerint sztrájk nélkül is nehéz a szolgáltatásokat biztosítani, olyan mértékű a karbantartó- és buszvezetőhiány. Mint mondta sokan hamarosan nyugdíjba mennek, fiatalok pedig nem jönnek helyükre ilyen fizetésekért, ezért nem túlzás 25 százalékos béremelést követelni – értékelte a szakszervezeti vezető a hétfőn véget ért 2 napos sztrájkot, amelyet a résztvevők száma és az összes dolgozóhoz viszonyított aránya alapján sikeresnek tekint.

A SZAKSZ mellett kiállt a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre is, aki szintén elfogadhatatlannak tekinti, hogy a Volánbusz dolgozói még mindig nem tudják, mekkora fizetésemelést várhatnak 2024-ben, pedig „minden munkavállalónak joga van időben megismerni, mire számíthat, a munkáltatónak pedig tájékoztatnia kell az alkalmazottait a vállalat helyzetéről”. – Az elégséges szolgáltatás szabályai alapján 5 ezren szüntethették be a munkát a tiltakozás idejére, ebből 2500-an ezt meg is tették, így a támogatottság 50 százalékos volt – írta honlapján a szakszervezet.

Ezzel szemben a MÁV-Volán-csoport a szakszervezetekre reagáló közleményében azt írta: kedden ugyan ülésezett a reprezentatív szakszervezetek és a munkáltató képviselőit tömörítő Csoportszintű Érdekegyeztető Tanács, „azonban a vitatott jogszerűségű sztrájk megakasztotta a bértárgyalási folyamatot, a munkáltató nem tett bérajánlatot”. – A SZAKSZ által megfogalmazott 25 százalékos bérkövetelés nem illeszthető össze a cégcsoport, illetve a nemzeti költségvetés lehetőségeivel, annak vitatott jogszerűsége, időzítése pedig aláásta a kölcsönös bizalmat, amely nélkülözhetetlen a 2024-es bérmegállapodás megkötéséhez – fogalmazott Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. vezérigazgatója, aki megerősítette, hogy január 16-án folytatódhat a bértárgyalás.