Európai Unió;Orbán-kormány;uniós források;Ursula von der Leyen;

„Katasztrofális” – Lesújtó kritikákat kapott az Európai Bizottság, miután kinyitotta az Orbán-kormány előtt a 10,2 milliárd eurós pénzcsapot

Van, aki eközben már arról írt, hogy talán itt lenne az ideje, hogy Orbán Viktor tárgyalásokat kezdjen a kilépésről az Európai Unióból.

„Katasztrofális” - idézi a The Guardian Petri Sarvamaa finn néppárti (EPP) EP-képviselőt, aki azután szólalt meg, hogy az Európai Bizottság felszabadított 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak járó, korábban befagyasztott 22 milliárd eurós kohéziós támogatásból. 

A finn jobbközép EP-képviselő értetlenségét fejezte ki amiatt, hogyan értékelhet az EU olyasvalamit, ami még nem is létezik, a törvény magyarországi jogállamiságra gyakorolt hatását ugyanis még nem is lehet biztossággal tudni. Ezt szerinte ki kellene várni, de sajnos úgy tűnik, Orbán Viktor zsarolása célt ért – fogalmazott.

Mint megírtuk, az EB szerda délután kiadott közleményében azt írta: „Alapos értékelés és a magyar kormánnyal folytatott többszöri eszmecsere után a Bizottság úgy véli, hogy Magyarország megtette azokat az intézkedéseket, amelyek meghozatalára kötelezettséget vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság az EU Alapjogi Chartájára vonatkozó horizontális felhatalmazó feltételt teljesítettnek tekintse az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően. Ez azt jelenti, hogy a kohéziós politikai finanszírozás egy része nem lesz többé zárolva, és így Magyarország megkezdheti a mintegy 10,2 milliárd euró összegű visszatérítés igénylését.”

Az Európai Bizottság döntését Iratxe García Pérez, a szociáldemokrata EP-frakció (S&D) vezetője is hibaként értékelte. Szerinte a reformígéretek ellenére továbbra sincs biztosítva a magyar igazságszolgáltatás függetlensége. Alexander De Croo belga miniszterelnök pedig arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy az EU nem egy „magyar bazár”, ahol Ukrajna támogatásáról más jellegű politikai támogatásáért cserébe lehet üzérkedni. Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő ugyancsak azt közölte, hogy Ursula von der Leyen a döntéssel „a legnagyobb hibát követte el az egész hivatali ideje alatt”.

A fejleményeket Michael McFaul akadémikus, az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete is kommentálta, ő némileg erőteljesebben fogalmazott. Azt közölte: „Talán itt lenne az ideje, hogy Orbán Viktor tárgyalásokat kezdjen Magyarország Európai Unióból való kilépéséről és az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz való csatlakozásáról, nem? Vajon hogyan mutatna ez a magyar szavazók előtt?”