állami vagyon;Budapest Airport;kiárusítás;Nagy Márton;Gazdaságfejlesztési Minisztérium;

Végső fázisban az áhított reptérvásárlás, a magyar állam mindent eladott érte, amit csak tudott

A gazdaságfejlesztési tárca szerint siker a bankokban, biztosítótársaságokban, távközlési cégekben korábban a nemzeti vagyon gyarapítása érdekében megszerzett több száz milliárdos tulajdonrészek piacra dobása.

A Budapest Airport visszavásárlása érdekében sikeres vagyonértékesítéseket hajtott végre a magyar állam – közölte pénteken a Nagy Márton vezette Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Eszerint a száz százalékos állami tulajdonú cég, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. összesen több mint 700 millió euróért, azaz csaknem 270 milliárd forintért értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a magyarországi VIG-társaságokban meglévő részesedésének 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette.

A közlemény kitért arra, hogy a három ügyletből befolyt jelentős összegeket kizárólag a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fordítják, sőt további vagyonelemeket is piacra dobnak: a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő 66,9 százalékos állami tulajdonrészt értékesítik, mint írták, nyílt, piaci versenyfolyamatban, a szerződéseket pedig már tavasszal megköthetik.

– A reptér kiemelkedő stratégiai eszköz, amelyet a Gyurcsány-kormány elherdált. A tranzakció gazdaságtörténeti jelentőségű, ugyanis a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta. A visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között, jelenleg már egy olyan fázisban tart, ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás – jelezte a gazdasági tárca.

 Korábban a Bloomberg arról írt, hogy információja szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA Zrt.) felvásárlása, mintegy 4 milliárd eurós, azaz 1520 milliárd forintos tranzakció lehet, s ezen az áron számolva, a magyar államnak 5 év múlva térülne meg a vásárlás. Nagy Márton december elején az InfoRádiónak viszont azt nyilatkozta: „Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst, és nem fogunk szégyenkezni az ár miatt.”