Európai Unió;hitel;Ukrajna;Orbán Viktor;

Kész a B terv, amellyel az EU kihúzná az orbáni vétó méregfogát

26 EU-tagország akkor is segítene Ukrajnának, ha a magyar miniszterelnök nem enged.

Az Európai Unió (EU) kidolgozott egy B tervet arra vonatkozóan, miként tudna segítséget nyújtani Ukrajnának azután, hogy Orbán Viktor december 14-én megvétózta a megszállt országnak nyújtandó, 50 milliárd eurós csomagot - írja a Financial Times.

Ennek elfogadását ugyanis nem tudná blokkolni a magyar miniszterelnök, mivel ehhez nem szükséges az egyhangú döntés. Úgy nézne ki, hogy a résztvevő tagországok garanciákat nyújtanának a közös uniós költségvetésnek, így lehetővé válna, hogy az EU olcsó hiteleket vehessen fel a piacról, amelyekből aztán Ukrajna működését finanszírozná.

Brüsszeli körökben úgy számolnak, hogy 2024-ben akár 20 milliárd euró is összejöhet ezzel a módszerrel. A folyamatban nyilván csak a legjobb hitelminősítői besorolással rendelkező országok vehetnének részt, a kétoldalú megállapodásokat pedig nem érintene az egész, utóbbiakkal az tagállamok továbbra is küldhetnek pénzt az agresszor Oroszország ellen védekező Ukrajnának.

A Financial Times úgy tudja, a terv részletein még finomítani kell. Technikai akadály nincs, de a lap egyik forrása elárulta, az ügy politikai szempontból bonyolult egy kicsit azért. Első lépésben az Európai Tanács február 1-i rendkívüli ülésén még előveszik az Orbán Viktor  támogatásáról szóló elképzelést. E szerint az Európai Unió négy éven át akarná 50 milliárd euróval támogatni Ukrajnát. Az összegnek a nagyobbik, 33 milliárd eurós része hitel, 17 milliárd euró pedig vissza nem térítendő támogatás. Ezt az Orbán-kormány ellenzi, mondván, négy év és 50 milliárd euró helyett az EU mindössze egy évre kötelezze el magát és finanszírozza Ukrajnát úgy, hogy közben ne kelljen hozzányúlni a hétéves uniós költségvetéshez sem.

Maga Orbán Viktor egyébként hónapok óta orosz szájíz szerint beszél az orosz-ukrán háborúról, következtetése mindig az, hogy Ukrajna úgysem győzheti le Oroszországot, és eleve csak nyugati támogatással tudja tartani magát. Nevezte már az országot senkiföldjének és 2023 áprilisában pénzügyileg nem létező országnak is.