Európai Unió;Varga Mihály;Brüsszel;kohéziós támogatás;uniós pénzek;helyreállítási alap;

Varga Mihály sikernek állítja be a 300 milliárd forintos uniós pénz érkezését, miközben ezért Magyarországnak nem kellett feltételeket teljesítenie

Ez az összeg lényegében automatikusan járt az országnak, miután korábbi terveit módosítva mégis kért hitelt is az uniós helyreállítási alapból. 

„300 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra” – jelentette be Facebook-oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön. Mint emlékeztetett, Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől, és most 779,5 millió eurót, közel 300 milliárd forintot utaltak.

Sikerjelentésében a pénzügyminiszter arra nem tért ki, hogy ezért az összegért a kormánynak nem kellett feltételeket teljesítenie. Ez az összeg lényegében automatikusan járt az országnak, miután korábbi terveit módosítva mégis kért hitelt is az uniós helyreállítási alapból. Mint arról lapunk részletesen beszámolt, az európai uniós tagállamok pénzügyminisztereiből álló EU Tanács a hónap elején hagyta jóvá az eredeti magyar helyreállítási tervet 4,6 milliárd euróval megfejelő programot, amelynek keretében Magyarország az orosz fosszilis üzemanyagokról való leválást segítő reformokat, beruházásokat tervez megvalósítani. Az összeg nagyobb része – 3,9 milliárd euró – uniós hitel, a maradék vissza nem térítendő támogatás.

A módosított terv jóváhagyása azt jelentette, hogy az Orbán-kormány gyorsan és külön feltételek teljesítése nélkül kaphat előleget ebből a keretből. Ennek az előlegnek az első része érkezett most meg.

Ezután viszont hamarosan érkezhetnek már olyan pénzek is, amelyekért alaposan megdolgoztatta Brüsszel az Orbán-kormányt. Az Európai Bizottság (EB) korábban jogállamisági aggályok miatt zárolt mintegy 22 milliárd euró kohéziós támogatást, amelynek feloldását feltételek sorához kötötte. Az EB karácsony előtt felszabadította a keret egy részét: miután megfelelőnek minősítette a magyar igazságügyi reform végrehajtását, nem blokkol tovább 10,2 milliárd eurónyi uniós forrást. Ebből a 10,2 milliárdból – a már időközben benyújtott magyar számlák alapján – félmilliárd euró a jövő év elején, akár már februárban megérkezhet. Továbbra is zárolva maradt azonban a 22 milliárdos keret fennmaradó része, csaknem 12 milliárd euró, mert ehhez még további feltételeket kell teljesítenie Magyarországnak. Mindemellett a járvány utáni helyreállításra megítélt 10,4 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatás és hitel jó része is zárolva van még.

Gyors pénzköltésre készülnek

A most érkezett pénzből kiemelt összeget fordítanak a villamosenergia-hálózat korszerűsítésére, de jut az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjesztésére, a biogáz, biometán, földhő és hidrogén szélesebb körű hasznosítására – ígérte közleményében az Energiaügyi Minisztérium. A szaktárca szerint már februárban kiírhatják az első pályázatokat: a közlekedés zöldítése érdekében vállalkozások igényelhetnek majd vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. Egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el.