olimpia;MOB;Gyulay Zsolt;

Gyulay Zsolt: Reálisnak gondolom, hogy a magyarok tíz aranyérmet nyernek a párizsi olimpián

Rendkívül sűrű év lesz sportszempontból 2024. Gyulay Zsolttal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével a sportolókra és a rá váró kihívásokról beszélgettünk. Szerinte Milák Kristófban is benne van az olimpiai elsőség, bár kérdés, hogy mikor kezd el edzeni.

Hány aranyat nyerünk Párizsban?

Remélem, sokat. Tízet!

Mennyiben a realitás, és mennyiben a vágy mondatja ezt önnel?

Reálisnak gondolom a tízet. A tapasztalat azt mutatja, hogy az elvárásoknak a fele, harmada szokott teljesülni.

A tízben benne van Milák Kristóf elsősége?

Benne lehet, bár kérdés, hogy mikor kezd el edzeni. Azt gondolom, a Wladár Sándor vezette úszószövetség megpróbál mindent megtenni, hogy a 200 méter pillangóúszás címvédője visszatérjen a medencébe. Aki olimpiát akar nyerni, annak keményen kell tréningeznie, anélkül nem fog menni.

Az úszók 2012 óta minden olimpiáról hoztak haza aranyérmet. A szakág leszereplése lenne, ha nem születne elsőség?

Nem fogalmaznék ennyire élesen. Kétségtelenül úgy tűnik, hogy az úszás bizonyos szempontból hullámvölgyben van, a korábbi klasszisok visszavonultak, vagy arra tartanak, ám rengeteg a feltörekvő fiatal. Ez a sport természetes velejárója, tehetségek jönnek, mennek, újak bukkannak fel, nem lehet folyton a topon lenni. Hogy a saját sportágamat, a kajak-kenut említsem: az idei, duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon egyetlen versenyző sem nyert aranyat ötkarikás versenyszámban. Mégsem kell ebből messzemenő következtetéseket levonni. Az úszásra visszatérve: 

a 20 éves, az Egyesült Államokban készülő Kós Hubert például nagy reménység, ebben az évben világbajnok lett 200 háton Fukuokában. 

És rajta kívül is vannak fiatalok, akik ha nem is Párizsban, Los Angelesben szép eredményeket érhetnek el.

A férfi vízilabdacsapat nyerni fog?

A csapattól persze mindig mindenki a legszebb érmeket reméli. Igen, benne lehet a pakliban a sikere. Ugyanakkor a póló kapcsán fontos megjegyezni: a közelmúltban konzultációkat folytattunk a szakszövetségekkel, realizáltuk a célkitűzéseket, frissítettük a koncepciókat, és ki kell emelnem azt a munkát, amit Madaras Norbert elnök és Varga Zsolt szövetségi kapitány végez. Világos vízióik vannak egészen a Los Angeles-i játékokig. Nagyon komoly munkát végeznek.

Van nyomás a MOB-on éss így annak elnökén amiatt, hogy a magyar állam elképesztő összegeket áldoz az élsportra, emiatt kötelező hozni az eredményeket?

Viszonylagos, hogy az az összeg, amit az állam a sportra fordít, sok vagy kevés, de persze, van nyomás. Még akkor is, ha a MOB nem versenyez, nem szakszövetség, nem végez felkészítést, de a végén nyilván az lesz, hogy ha nem megfelelők az eredmények, a MOB-ot teszik felelőssé.

Már csak azért is, mert kvázi le­targiá­ba zuhant az egész ország, amikor 2008-ban, Pekingben csupán három aranyat nyertünk. És azóta még ki­élezettebb lett a küzdelem.

Az elmúlt évtizedben a sport gyakorlatilag hipertérugrást végzett! Hihetetlen a fejlődés, és hihetetlen a konkurencia.

Az elnökségben azt szoktuk mondani: sok esetben a kijutás nehezebb, mint a játékokon eredményt elérni.

Erősödnek az ázsiaiak, erősödik Európa. Tudom, ez hangzatos kijelentés mifelénk is, de például Lengyelországban szintén stratégiai ágazatként tekintenek a sportra, és elképesztően eredményes munkát végeznek.

Ha az eddigiekből nem lett volna egyértelmű: a magyar sport rettentő olimpiaiaranyérem-orientált. De mit tud tenni a MOB azért, hogy a világ legfelkapottabb sportágaiban is minél eredményesebbek legyünk? Teniszben, országúti kerékpárban, kosárlabdában, motorsportban.

A F1-et, ugye, belülről látom, nem lehet semmivel összehasonlítani. Örömünkre szolgál, hogy Sang­haj mellett Budapest rendezheti a BMX freestyle, a breaktánc, a gördeszka és a falmászás olimpiai kvalifikációs viadalát egy négynapos fesztivál keretében jövő júniusban. Fontosnak tartjuk megszólítani a fiatokat, s habár ezek a sportágak nálunk még kevésbé felkapottak, külföldön döbbenetesen népszerűek, van olyan breaktáncos, akinek több mint 10 millió követője van a közösségi médiában.

Korábban volt arra kísérlet, hogy a MOB az olasz CONI-hoz hasonló ernyőszervezetként működjön, amely minden, sporttal kapcsolatos feladatot elvégez, például a finanszírozást is intézi. Ma a MOB pénzügyekben nem diszponál. Ez előny vagy hátrány?

Jó a kapcsolat a sportállamtitkársággal, minden fontos kérdésben kikérik a véleményünket. Mivel a MOB 128 éve képviseli a szakmát, közgyűlése 124 tagja által mindenki, mintegy 500 ezer ember képviseltetve van. Túlzás nélkül: ez a sport parlamentje, itt koncentrálódik minden szakmai tudás. A pénzek kiutalásának feladatát nem óhajtjuk visszavenni, de idővel fontosnak gondolnám, hogy a MOB a költések hatékonyságának ellenőrzésében jelentős szerepet vállaljon.

A MOB mellett a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója, Mogyoródon kétéves felújítási munkálatok zajlanak. Hogyan tudja a két munkát összeegyeztetni?

Pontosítok: a MOB-elnöki tevékenységem társadalmi feladat, szerelem, a Hungaroring a civil foglalkozás. A MOB megújított irodájában az operatív munkát Fábián László főtitkár végzi. Rengeteg a teendő, januárban ifjúsági téli olimpia lesz, közben

a Hungaroringen minden fel van túrva, minden tiszta sár, szóval nem könnyű a két munkát összeegyeztetni. Ám az F1-et is szeretem, mert elképesztően sokat lehet tanulni abból a világból.

Mogyoródon mi a legnagyobb nehézség?

Tartani az ütemtervet, úgy, hogy közben szem előtt tartjuk a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezését, hiszen ez is a feladatunk. Erőltetett menet, de mire 40 éves lesz a pálya, kifogástalan és modern sport­ingatlan lesz a Hungaroring, olyan, amely eltartja önmagát. Ez a mai világban nagy eredmény. De már a jövő év is izgalmas lesz: cseréltünk Spával a naptárban, így itt megcsináljuk a versenyt, és öt nappal később már Párizsban leszünk a megnyitón.

Szó volt MotoGP-futamról is…

Tárgyalások folytak, de a felújításoknál az F1-et tartjuk szem előtt, így írtuk alá 2032-ig a szerződést. Hogy 2026 után mi lesz, az még elválik.

2024 a magyar sportban vízválasztó lehet…

És az én szempontomból is! Szeptemberben 60 éves leszek, és lejár az elnöki mandátumom. Ez a feladat, nem véletlenül hangoztatom, tényleg felér egy újabb olimpiai elsőséggel, nekem ez a harmadik aranyérmem, és ennek súlyát nemcsak itthon, de külföldön is megbecsültség formájában érzékelem. És vízválasztó lehet a magyar sport tekintetében is: fontos lesz, hogy mennyire leszünk eredményesek Párizsban. Ha csak két aranyunk lesz, és 12 ezüstünk, ahogy az egyik nemzetközi előrejelzésben olvastam, akkor is azt fogom mondani: a magyar sport jó állapotban, fölfutóban van. Emlékszem arra a hangulatra, ami Athén és Peking után körülvette az egész sporttársadalmat. Ma, úgy tűnhet, kevesebb a klasszisunk, ám fölfelé ívelő tendenciát érzékelek a magyar sportban. Ebbe beletartozik a futballválogatott szereplése, a kézis lányok óriási fordítása a vb utolsó meccsén, a vízilabdások vb-címe. Nagyszerű programok indultak, atlétikában a Zsivótzky Gyula program jóvoltából az idei Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon csodálatos eredmények születtek, amelyek nagyon optimistává tesznek Los Angelesre nézvést. A kettős karrier programunk keretében több mint 100 élsportoló jelentkezett egyetemre, szóval összességében mondhatom: bizakodó vagyok.

Akkor jövőre újabb ciklusra jelölteti magát?

Hm, hát ez sok mindentől függ, leginkább persze a párizsi szerepléstől. Szeptemberben többet tudok majd erről mondani. Térjünk vissza a kérdésre akkor!