Izrael;Hamász;Tel Aviv;légicsapás;Gázai övezet;

2024-01-01 10:57:00

Rakétákat zúdított Izraelre a Hamász, a lakosok többsége óvóhelyeken kezdte az újévet

Az izraeli hadsereg csökkenti tartalékos erőit a Gázai övezetben. Teljes egységek kezdték elhagyni a térséget, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket.

Az iszlamista szervezetek a Gázai övezetből éjfélkor rakétákat indítottak Izraelre, így az izraeliek nagy része az óvóhelyeken töltötte szilveszter első perceit.

Az MTI összefoglalója szerint éjfélkor huszonhét rakétát lőttek Tel-Avivra és a körülötte lévő városokra, valamint az ország középső vidékére, melyek nagy részét megsemmisítette a vaskupola légvédelmi rendszer. Az izraeli hadsereg becslése szerint a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetnek még mindig sok rakétája van, és képes azok útnak indítására.

Palesztin beszámolók alapján Izrael légicsapásokat hajtott végre éjszaka a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz városában, amelyben többen meghaltak és tucatnyian megsebesültek.

Tüzérségi tüzet vetettek be az Abu Davud mecset környékén a Nuszeirat menekülttáborban a Gázai övezet közepén, Dzsabalijában északon, valamint Gáza város keleti részén is. Emellett heves robbanásokról érkeztek jelentések az övezet középső vidékéről.

Harminc izraeli katona halt meg katonai balesetben

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője közölte, hogy a gázai szárazföldi hadművelet október végi kezdete óta harminc izraeli katona vesztette életét katonai balesetben. 2023-ban az övezetben folytatott harcokban százhetvenegy katona esett el, ez tizennyolc százalékukat jelenti.

Az IDF emellett bejelentette, hogy megkezdte tartalékos erőinek csökkentését a Gázai övezetben a 2024-es harcokra készülve. Teljes egységek kezdték elhagyni az övezetet, és hamarosan folytatják a sorkatonai szolgálatosok számára az október 7-e előtt megkezdett kiképzéseket.

Elhúzódó harcra készülnek

A The Guardian szerint Daniel Hagari katonai szóvivő szilveszterkor tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a háború céljai elhúzódó harcot igényelnek, és ennek megfelelően készül az izraeli hadsereg. Így például áttekintik a tartalékos rendszert, a gazdaságot, frissítik erőikett és folytatják a kiképzést az IDF-ben.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szombaton azt mondta, a háború még több hónapon át folytatódik, és Izrael átveszi az irányítást az egyiptomi határ gázai oldalán.

Éjszaka két drónt indítottak Szíria felől Izrael felé, melyeket az izraeli légierő vadászgépei lelőttek. Irán-barát milíciák magukra vállalták a támadást, amely szerintük a Golán-fennsíkon egy katonai célpont ellen irányult.