pályázat;napelem;állami támogatás;Energiaügyi Minisztérium;

Túligényelhetik a napelemes kiírást, a szakértők furcsállják a szerverösszeomlást

A sikeres előregisztráció után a támogatási kérelem beadásával már tényleg jó lesz sietni.

A Napenergia Plusz Program újabb szakaszának megnyitását követő első 24 órában több mint 17 ezer előregisztrációs kérelem érkezett be – tájékoztatott kedden kora délután az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Tudvalévő: a leendő nyertesek esetében, ezúttal, ötmillió forintig, az új háztáji napelemek és hozzá kapcsolódó akkumulátorok költségeinek kétharmadát állják. A program keretösszegét a közlemény 75 milliárd, a kiírás 75,8 milliárdban jelöli meg. Utóbbi összegből és a támogatási plafonból kiindulva a tárca korábbi közlései és a hivatalos felhívás szerint támogatásra legfeljebb 15160 sikeres jelentkező számíthat. Annak tükrében, hogy az előregisztrálók száma ezt az értéket már tegnap délelőtt meghaladta, a szaktárcától kedden a jelentkezési ablak bezárásának várható időpontja iránt érdeklődtünk.

Bár válasz eddig nem érkezett, a lehetőség még akkor is nyitva állt. Ez nem csökkenti a kiírással kapcsolatos zavart. Miután ugyanis az EM előzetesen nyomatékosította, hogy az elbírálás a beadás sorrendjétől függ, az internetes előregisztráció országosan egységes, hétfő délelőtt 10 órás kezdőidőpontja után néhány perccel a teljes állami online ügyintézési rendszer összeomlott. Így a helyzet késő délutáni rendeződéséig a központi belépést igénylő napelemes előregisztráció is szünetelt. A tárca akkori közleménye a fennakadás okait nem taglalta, arra viszont felhívta a figyelmet, hogy az előregisztrációkat nem a beadás idejét követve dolgozzák fel. Megfogalmazásuk szerint ugyanis az elbírálás sorrendjét a támogatási kérelmek sikeres előregisztrációt követő „benyújtása befolyásolja”. (A felhívás viszont egyértelműsíti: a támogatási kérelmeket tényleg azok benyújtási sorrendjében, a keret kimerültéig bírálják el.) Szakértők a túlterhelésgyanús szerverösszeomlást a korábbiaknál kedvezőtlenebb mostani napelemtámogatási és -működtetési feltételek tükrében is furcsállják.