Matolcsy György;Kecskemét;elismerés;egyetemi tanár;

Címzetes egyetemi tanár lett Matolcsy György Kecskeméten

Az elismerést hálából kapta, vagyis azért, mert már másfél évtizede azt mondta, az alföldi városnak egyetemre van szüksége. 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken átvette a kecskeméti Neumann János Egyetemtől a címzetes egyetemi tanári címet – közölte a MNB. A felsőoktatási intézmény azzal indokolta az elismerést, hogy Matolcsy György elévülhetetlen érdemeket szerzett az intézmény fejlesztésében és gyarapításában, alapítása is az ő kezdeményezéséhez köthető .

A jegybank elnöke a közlemény szerint már a 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége. Matolcsy Györgynek köszönhető az MNB és az intézmény közötti duális együttműködés is, amely a korszerű közgazdasági képzés elősegítését, az oktatásfejlesztést, a képzési kínálat szélesítését, versenyek és konferenciák szervezését, valamint a tudományos kutatói munka sokoldalú támogatását támogatja. Eddig több mint 80 duális hallgató végezte gyakorlatát a jegybanknál és leányvállalatainál, ösztöndíj- és tehetségprogramjában pedig csaknem 120 hallgató vehetett részt – – hangzik a közlemény.

Matolcsy György az elmúlt években Varga Mihály pénzügyminiszterrel vívott csatái miatt került többször reflektorfénybe, de tavaly novemberben Orbán Viktorral is – aki egykor még egyenesen a jobbkezének tartotta őt –  bajszot akasztott, amikor kijelentette a miniszterelnökről, hogy „jövőképei nem mérhetőek, délibábnak tűnnek vagy finoman szólva is megtévesztőek”. A magyar gazdaságról is lesújtó véleménnyel volt. – Ha így folytatjuk, akkor 2030-ra az Európai Unió leggyengébb öt tagállama között találjuk majd magunkat – szögezte le Matolcsy György.

Matolcsy György több szállal kötődik Kecskleméthez, Szemereyné Pataki Klaudia városi polgármester az ő másodunokatestvérének, Szemerey Szabolcsnak a felesége, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke pedig Csizmadia Norbert, három évig, 2016-ig gazdaságstratégiai és tervezési ügyvezető igazgató lehetett az MNB-ben úgy, hogy előtte államtitkárként dolgozott a Matolcsy György vezette gazdasági minisztériumban.