Medián;HVG;pártpreferenciák;uniós tagság;

Medián: A magyar szavazók több mint fele nem akar kormányváltást

Magyarország uniós tagsága azonban még mindig elsöprő támogatást élvez. 

A kormányváltást óhajtók tavaly szeptemberi abszolút többsége relatívvá, 52 százalékról 48 százalékra olvadt - derül ki a Mediánnak a HVG számára készült kutatásából.

Ebből a többi között kiderül, hogy 2023 őszén 65 százaléknyian mondták azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Ez most már valamelyest mérséklődött: egészen pontosan 57 százalékra. A választani tudó biztos szavazók közt továbbra sem találunk nagy meglepetést: toronymagasan, 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP. Őket követi második helyen az ellenzék legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció 11 százalékkal. A Mi Hazánk 8, a Momentum 7, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6, a Jobbik pedig öt százalékos támogatottságot tudhat magáénak januárban.

A kis pártok közül a Jakab Péter - féle A nép pártján a legerősebb, amely három százalékon áll. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) kettő, a Vona Gábor által alapított Második Reformkör ugyancsak 2 százalékos értéket ért el. A Párbeszédet, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, vagy éppen az LMP-t 1 százalékra mérte a Medián. A cég szerint az elbizonytalanodás elsősorban az ellenzéket érintette. Szinte mindegyik párt veszített egy-két százalékot, az európai parlamenti választáson pedig akár négy vagy öt párt is mandátumhoz juthat, éppen ezért nagy helyezkedés és versengés várható köztük.

Az elemzés megjegyzi, hogy csak az adhatna némi esélyt az ellenzéknek, amennyiben azt sikerülne egy EU-tagságról szóló népszavazássá, a tagság melletti kiállássá átalakítania. 

A Medián rákérdezett az uniós tagsághoz fűződő viszonyra is. eszerint a teljes szavazókorú népesség 83 százaléka teljes mértékben vagy inkább támogatja a magyar EU-tagságot, 14 ellenzi csupán, három pedig nem tud választ adni a kérdésre.