oktatás;ORFK;intézkedés;iskolaőr;

2024-01-26 05:50:00

Több mint százszor intézkedtek az iskolaőrök tanévkezdés óta, leggyakrabban verekedés és garázdaság miatt

A kormány tavaly állománybővítést rendelt el, de eddig csak feleannyi új egyenruhás állt szolgálatba az oktatási intézményekben, mint amennyit szerettek volna – tudtuk meg.

A 2023/2024-es tanév első félévének végére az iskolaőri programban részt vevő oktatási intézmények, és így az iskolaőrök száma is emelkedett tanévkezdés óta - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából. Míg tavaly szeptember 1-jén 544 intézményben összesen 690 iskolaőr teljesített szolgálatot, idén januárban már 729 iskolaőr dolgozott 706 iskolában.

A programban egyébként 803 nevelési-oktatási intézmény vesz részt az idei tanévben, vagyis vannak olyan iskolák, ahol – az ORFK szerint az intézmény megközelíthetősége vagy alkalmas jelentkező hiánya miatt – eddig nem sikerült biztosítani iskolaőrt. A státuszok feltöltöttsége 91 százalékos. Kérdésünkre azt is elárulták, hogy január 22-én indult újabb iskolaőr alapképzés, amelyen 18 fő vesz részt. Ők egy háromhetes képzést követően, a vizsgák sikeres teljesítése után állhatnak szolgálatba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány egyelőre nem tudta teljesíteni a tavaly nyáron kitűzött célját: egy 2023. júliusában megjelent kormányhatározat szerint

Az előző, 2022/2023-as tanév végén 579 iskolaőr teljesített szolgálatot, vagyis számuk összesen 150 fővel emelkedett idén januárig.

Érdeklődtünk arról is, hogy az iskolaőri program 2020. szeptemberi indulása óta történt-e változás az iskolaőrök bérezésében. Az ORFK tájékoztatása szerint az azóta eltelt időszakban kétszer módosítottak a béreken. Jelenleg

amelyet évi bruttó 200 ezer forint cafeteria egészít ki.

Kérdésünkre az ORFK azt is közölte,

Ez már több mint a fele annak, mint amennyiszer a teljes 2022/2023-as tanévben (199 eset) kellett intézkedniük.

– Az iskolaőrök által leggyakrabban észlelt jogsértés a tanulók között kirobbant verekedés, garázdaság volt. Intézkedniük kellett továbbá

Szabálysértési eljárásokat főleg a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt indítottak - olvasható a rendőrség tájékoztatásában. Mindemellett az év végi időszakban többször pirotechnikai eszközök birtoklása miatt volt szükség intézkedésre.

Az ORFK kitért arra is, hogy az iskolaőrök több esetben életet is mentettek. Például tavaly októberben egy jászkiséri általános iskola udvarán vesztette eszméletét egy diák: játék közben elesett, majd nem kapott levegőt, mire az iskolaőr mellkasnyomással segített rajta és stabil oldalfekvésbe helyezte a mentők kiérkezéséig. Az ORFK szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a gyerekek és a tanárok is bizalommal fordulnak az iskolaőrökhöz.