Libanon;David Cameron;palesztin államiság;izraeli-palesztin konfliktus;

David Cameron: Az Egyesült Királyság akár Izraellel való megállapodás nélkül is elismerheti a palesztin államot

De csak amennyiben a Hamász uralmát felszámolták Gázában.

A jövőbeni gázai tűzszünet beálltával az Egyesült Királyság hivatalosan is elismerheti a palesztin államot, anélkül, hogy megvárná az Izrael és a palesztinok közötti kétállami megoldásról folytatott, potenciálisan több évig is elhúzódó tárgyalások végkimenetelét - mondta David Cameron brit külügyminiszter a The Guardian szerint.

A brit tárcavezető - egyben korábbi miniszterelnök - a közel-keleti feszültségek csillapítása érdekében csütörtökön Libanonban tett látogatást. Mint mondta, addig nem jöhet szóba a palesztin állam elismerése, amíg a Gázai övezetet a szélsőséges Hamász uralja, a terrorszervezet bukása után azonban az Egyesült Királyság elismerheti a független Palesztínát. Úgy fogalmazott, Palesztína elismerése nem történhet a rendezési folyamat legelején, de nem is kell a legvégén legyen.

David Cameron azt mondta, a feladat most az, hogy „a palesztin népnek távlatot kell adnunk egy jobb jövő felé, a saját állam jövője felé.” Leszögezte, ez egy létfontosságú lépés a régió hosszú távú békéjének és biztonságának kialakítása szempontjából.

Amint arra cikkében a Guardian is utal, az izraeli-palesztin kétállami megoldás széles körű támogatottságot élvez világszerte, a probléma az, hogy épp a Netanjahu-kormány és a Hamász azok, akik mereven elzárkóznak tőle. A lap felidézi, hogy az izraeli miniszterelnök néhány hete éppen azzal dicsekedett, hogy megakadályozza a szabad palesztin állam létrejöttét. Csakhogy mivel a kétállami megoldás támogatói között megtalálhatóak Izrael kulcsfontosságú szövetségesei is - így például az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság - ha sokáig ragaszkodnak a térség teljes dominanciájához, úgy külpolitikailag a zsidó állam előbb-utóbb elszigetelődhet. Mindez nyomás lehet annak érdekében, hogy Izrael hajlandó legyen tárgyalóasztalhoz ülni a mérsékelt palesztinokkal.

David Cameron elmondása szerint az első lépés a háború beszüntetése kell legyen, amelyet végül állandó, fenntartható tűzszünetté tudnak alakítani majd. Leszögezte ugyanakkor, hogy a palesztin államiság elismeréséhez a Hamász uralmát fel kell számolni Gázában, hiszen a kétállami megoldást nem lehet úgy kialakítani, ha az övezet felett továbbra is az október 7-ei terrortámadásért felelős személyek uralkodnak. A szélsőséges szervezet persze vonakodik kivonulni a területről - jegyzi meg a portál.

A brit külügyminiszter arról is beszélt, hogy az Egyesült Királyság tervet dolgoz ki a feszültség enyhítésére a libanoni-izraeli határon, ahol az izraeli hadsereg és a Hezbollah rendszeres támadásai növelik a háborús félelmeket.