egészségügy;Pest megye;háziorvos;ügyelet;ellentmondás;

Egy orvosnak is nehéz egyszerre két helyen lennie, de Magyarországon most már meg kell oldani ezt is

Felelősen járnak el az önkormányzatok, ha a rendelési idő alatt biztosítják az alternatív orvosi ügyeletet – mondta lapunknak Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője.

Mint arról beszámoltunk, a Pest megyei településeken erős ellenérzéssel fogadták, hogy a korábbi ügyeleti ellátást központosították, így több helyen megszűnt ez a szolgáltatás, a helyieknek távolabbra kell utazniuk. A polgármesterek egyre-másra kapnak ajánlatot alternatív szolgáltatást kínáló cégektől.

Ezek a vállalkozások azonban 24 órás szolgálatot már nem tudnak adni, mert egy jogszabály a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletek működtetését az Országos Mentőszolgálat kizárólagos hatáskörébe utalta. Az OMSZ ezt a feladatot hétköznap délután 16 órától 22 óráig, munkaszüneti napokon 8 órától este tízig az ügyeleti pontokon a háziorvosok közreműködésével látja el,

ám munkaidőben továbbra is a háziorvosnak kell ellátnia, köztük azok esetében is, akik maguktól nem tudnak eljutni a rendelőbe. Csakhogy egy másik rendelkezés szerint a háziorvos rendelési időben nem hagyhatja el a rendelőt.

– Több szolgáltató is megkereste az érdi önkormányzatot – közölte lapunkkal László Ferenc, az érdi városháza kommunikációs vezetője –, hogy erre az időszakra átvállalnák a rendelőn kívüli ellátási feladatokat. –  Informálisan viszont azt a tájékoztatást kaptuk, hogy miután nincs az önkormányzatnak feladatellátási kötelezettsége, nem adhatunk az OMSZ engedélye nélkül ilyen megbízást senkinek. Egyelőre folynak az egyeztetések a szomszédos önkormányzatokkal, a háziorvosokkal arról, hogyan oldjuk meg ezt a problémát. A helyi gyógyítók és a lakosság is erősen ösztönzi, hogy találjunk valamiféle megoldást az ügyeleti helyzetre – tette hozzá.

Jogos ez az igény – erősít rá Keczéry Attila, hiszen sok helyen 24 órás ügyeleti szolgálatot működtettek az önkormányzatok. Ez arra is volt jó volt, hogy a rendelési időben, amikor az orvos nem tudta otthagyni a rá várakozókat, akkor ez a szolgálat ment ki a beteghez. A kamara háziorvosi csoportjának vezetője szerint elvben, ha valaki rosszul van és nem tud saját erejéből eljutni a háziorvosi rendelőbe, hívhat mentőt, de a diszpécser nagyon sokszor úgy ítéli meg, hogy az eset nem sürgős, és nem küld mentőt, hanem a feladatot „visszadobja” a háziorvosnak. Ha ő éppen rendel, akkor lehet, hogy csak mondjuk 3-4 óra múlva ér ki a beteghez.

Ha viszont elhagyja a rendelőjét, akkor azzal ugyanúgy hibát követ el, mert a váróban is lehet olyan helyzet, amikor azonnal kell segíteni. 

Nagyon nehéz kérdés, hogy miként tud egyszerre egy háziorvos két helyen lenni.

– Sokszor nehéz egy telefonbeszélgetés alapján megítélni, hogy mekkora a baj – érvel Keczéry Attila. – Saját tapasztalatom, hogy sokszor sem a betegek, sem a hozzátartozók nem tudják reálisan megítélni, hogy mekkora a baj, és rájuk hagyatkozva könnyű „elnézni” akár egy szívinfarktust vagy akár egy stroke-ot. Ezért is állítom, hogy felelősen járnak el azok az önkormányzatok, amelyek erre az időszakra alternatív ügyeletet biztosítanak.