egészségügy;Pest megye;Országos Mentőszolgálat;Belügyminisztérium;orvosi ügyeletek;

Féltik az ellátás biztonságát, új szakaszba lépett az orvosi ügyeleti rendszer miatti tiltakozás Pest megyében

Egyet nem értésüket minisztereknek írt levelekkel és aláírásgyűjtéssel jelzik doktorok, önkormányzatok, lakosok.

Hiába tiltakoztak sokan, február elsején Pest megyében is elindult az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálása mellett az új ügyeleti rendszer. Az önkormányzatok által szervezett saját ügyeletek nem működhetnek tovább, de az érintettek különböző utakon igyekeznek veszteségeiket, sérelmeiket enyhíteni.

Több település, így például Szentendre és Budaörs polgármesterei miniszterekkel vannak levélváltásban, mások alternatív ügyeleti szolgáltatókkal próbálnak helyben valamiféle ellátási biztonságot kelteni. Tahitótfalu és a környező települések – Visegrád, Kisoroszi, Dunabogdány, Szigetmonostor, Pócsmegyer, Surány, Leányfalu – aláírásokat gyűjtenek, hogy a Dunakanyarban megmaradjon tahi orvosi ügyelet. A szolgálat eddigi orvos vezetője, 

Magyar Gábor a váltás után csütörtök hajnal háromkor még ellátott egy gyomorvérző beteget.

Bár Magyar Gábor hivatalosan már működési engedély nélkül látta el a beteget, a tisztifőorvos utóbb biztosította arról, hogy emiatt nem fogja megbüntetni. A tahitótfalui ügyelet megmentéséért Kosztek Gabriella Facebook-csoportot hozott létre, ő és a segítői rövid idő alatt több ezer aláírást gyűjtöttek össze, ennek egy részét január 26-án át is adták a körzet országgyűlési képviselőjének, Vitályos Eszternek, aki megígérte, eljuttatja azt az illetékeseknek. Az aláírásgyűjtést február végéig folytatják jelenleg hét településen több, mint 20 aláírópont működik és több magánszemély is hordja körbe az íveket.

A Duna jobb partján élőknek különös sérelmük, hogy a gyermekügyeleti ellátásért a túlpartra, Vácra kellene eljutniuk a beteg kicsikkel. Eddig a csecsemőket kivéve, a 10 év alatti gyerekeket is helyben ellátták Tahitótfaluban, ha pedig nagy volt baj, akkor mentőt hívott az ügyeletes orvos. A Dunakanyar többi településéről sem egyszerű eljutni Vácra. Éjszaka például előbb be kell jutni Budapestre és onnan menni kifelé Vácra, ami meglehetősen körülményes, és gyakorlatilag felesleges is, hiszen a fővárosban már számos gyerekügyeleti pont érhető el.

Lapunk azon kérdésére, hogy a kormányzat talált-e rugalmasabb megoldást a Pest megyei gyermekügyeletre, az OMSZ azt válaszolta: „Az új egységes, a mentőszolgálat rendszerével összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer a gyermekek ellátása szempontjából is előrelépést jelent (hozzáférés, biztonság, színvonal). Míg eddig csak néhány helyen és időszakosan állt rendelkezésre ügyeleti ellátás a gyermekek számára,

február 1-től a vármegye 18+3 pontján ellátást kapnak, illetve a 1830 révén orvosi szintű tanácsadás, a mentőszolgálati kapcsolódás alapján pedig a legmagasabb szintű prehospitális ellátás is biztosított lesz számukra.” 

Továbbá azt is írták, hogy a 18 telephely vegyes ügyeletként fog működni, vagyis felnőtt és gyermek betegek fogadása, ellátása egyaránt biztosított ügyeleti időben. Az ügyeleten dolgozó orvosok, mentőtisztek, APN szakemberek megfelelő felkészültséggel rendelkeznek a gyermekellátás terén is. Fentieken túlmenően a megye 3 településén – Érden, Vácon és Cegléden – külön gyermekügyelet is rendelkezésre áll, illetve súlyos esetben az ügyeleti rendszerrel összekapcsolt mentőellátás révén akár gyermekrohamkocsit is riaszthatnak.

Ez azonban egyelőre nem nyugtatta meg az érintett települések polgármestereit: Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt az egészségügyért felelős államtitkárnak írt levelében jelezte:

számukra nem megnyugtató, ha nincs gyermekorvos jelen az ügyeletben, s vele csak konzultációra van lehetőség. 

„Kérem, fogadja el az, itt élők mást gondolnak, sőt ha minden így marad, mást fognak megtapasztalni, hiszen a háziorvosi képesítés nem szól csecsemőellátásra, vagy akár 2-4-6-10 éves gyermek ellátására sem.” Jelezte azt is, hogy a Pest megye lakossága csaknem 1,5 millió, amire biztosan nem elég három gyermekügyelet. Fülöp Zsolt most Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől várja, hogy vizsgálják felül „ezt a nyilvánvalóan rossz döntést.”

Budaörs és Érd polgármestere hetek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnának településeiken alternatív 24 órás ügyeletet biztosítani. Ezt azonban az a jogszabály nem teszi lehetővé, amely ezt a feladatot az OMSZ kizárólagos hatáskörébe sorolja. Ennek ellenére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy

„az egészségügyi ellátás nem állami monopólium, ezért bele sem tud az állam szólni, ha valaki egy magán egészségügyi rendelőt hoz létre, tehát erre az önkormányzatnak joga van...” 

A nyilatkozat után Wittinghoff Tamás levélben kért a minisztertől útmutatást, hogy mindezt miként valósíthatnák meg, mert az önkormányzat eddigi ilyen irányú próbálkozásait az illetékes hatóságok rendre elutasították.