erőszak;Olaszország;házi őrizet;

Az olasz kormány nem kezdeményezi az antifa-aktivista házi őrizetbe helyezését

Nyomatékosították, nem fognak semmilyen módon beavatkozni a Magyarországon folyó eljárásba. 

Az olasz kabinet nem kezdeményezi Budapesttől a szélsőbaloldali aktivista házi őrizetbe helyezését - jelentette a Magyar Távirati Iroda (MTI).

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba. A közös közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik, és ennek értelmében nem adott a lehetőség a beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során. Azt sem tartják lehetségesnek, hogy a nő Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.

Utóbbit az olasz hatóságok az eljárásrendtől eltérőnek nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne. Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behivatták az olasz külügyminisztériumba. Az asszony ügyvédje azt mondta, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe. Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független. Reméljük, így van ez Magyarországon is - jelentette ki Eugenio Lasco. 

Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről. A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben - háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként - elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint ő volt az egyik, aki tavaly az úgynevezett Kitörés napja alkalmából találomra választottak ki az utcán, általuk szélsőjobboldalinak tartott embereket.