Orbán Viktor;Olaszország;Giorgia Meloni;

Meloni felhívta Orbánt a vezetőszáron, bilincsben bíróság elé állított antifa-aktivista ügyében

A fideszes nyilvánosságban már közölték, hogy csalódtak a miniszterelnök korábbi szövetségesében, amiért az úgynevezett „globalista baloldalnak” akar megfelelni.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kedd este telefonon egyeztetett Orbán Viktorral a Budapesten bíróság elé állított antifa-aktivista miatt - írja az Ansa olasz hírügynökség.

A 39 éves milánói tanárnőt, Ilaria Salist azzal vádolja az ügyészség, hogy ő volt az egyik tagja annak a bandának, amely tavaly az úgynevezett becsület napja előtt szélsőjobboldaliakra „vadászott” a magyar főváros utcáin. Bűnszervezetben, életveszélyt okozó testi sértés kísérletének bűntettével vádolják. Beismerése esetén 11 év fegyházat ajánlott neki az ügyészség - ő azonban mindent tagad. 

Mint korábban hírt adtunk róla, Olaszországban általános felháborodást váltott ki, hogy a nőnek bilincsben, vezetőszáron kellett megjelennie az ügy előkészítő ülésén. Ügyvédje azt hangoztatta, kirívó jogsértésről lehet beszélni. A római külügyminisztérium emiatt bekérette a magyar nagykövetet is, s felszólították a magyar kabinetet, fontolják meg, hogy ne kelljen börtönben lennie Ilaria Salisnak - hanem például házi őrizetben várhassa ki a jogerős ítéletet. A nő szülei jelenleg Budapesten vannak, s szerdán először meglátogatták lányukat a börtönben. Emellett találkozni fognak Manuel Jacoangeli olasz nagykövettel is. 

Orbán és Meloni egyeztetéséről egyelőre nem tudni részleteket, a magyar kormányfő hivatala nem tájékoztatta a nyilvánosságot a két vezető közti megbeszélésről. 

Közben a Fidesz nyilvános felületei megadják az irányt, hogyan is kell értelmezni a történteket. „Szomorú és szégyen, hogy egy szélsőbaloldali terroristát véd az olasz miniszterelnök!” - közölte oldalán Szarvas Szilveszter kormánypárti propagandista, a Megafon Központ főszerkesztője, árulásnak titulálva az olasz kormányfő lépését.

„Az a Giorgia Meloni, akinek gyakorlatilag Orbán Viktor indította el a politikai karrierjét. És egy olyan terroristáért sír és picsog, aki társaival együtt tavaly kilenc embert vert meg brutálisan Budapest utcáin” - háborog, hozzátéve, hogy az olasz miniszterelnök az általa globalistának nevezett baloldalnak akar megfelelni. „Támogatja és elfogadja a durva szélsőbalos és antifa utcai erőszakot? Többet ér a Soros-lájk meg a balos összekacsintás és odabiccentés, mint a normalitás? SZÉGYEN! Ha ez és ilyen a nyugati jobboldal, akkor nagy a baj!” - zárja posztját.