Olaszország;antifasiszta;fogvatartás;Antonio Tajani;

Már az olasz külügyminiszter is közbelépett a Budapesten fogvatartott, „antifa-támadásokkal” megvádolt nő ügyében

Kisebb politikai botrányt kavart, hogy az asszonynak vezetőszáron, bilincsben kellett megjelennie az ügy előkészítő ülésén. 

Az uniós szabályokat sérti és nem felel meg jogi kultúránknak mindaz, ami Ilaria Salis 39 éves antifasiszta aktivistával szembeni az a bánásmód, akit megbilincselve hurcoltak be egy budapesti bíróságra - jelentette ki kedden Antonio Tajani külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes egy rádióinterjúban.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a milánói általános iskolai tanár pénteken állt bíróság elé, mivel az ügyészség szerint ő az, úgynevezett „antifa-támadások” egyik elkövetője. Bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 11 év fegyházat kért rá a vádhatóság. A nő azonban nem vallotta magát bűnösnek - ellentétben társával, akit három évre rács mögé küldtek. 

A politikus az Ansa szemléje szerint azt mondta, számára túl messzire mentek ebben az ügyben, a nő ügyvédjeinek pedig azt javasolta, hogy Olaszországban végrehajtandó házi őrizetet kellene kérelmezniük. Jelezte, Carlo Nordio igazságügyi miniszter találkozott Salis apjával, Robertóval, és szorosan figyelemmel kíséri az ügyet. A tárcavezető jelezte, mindent megtesz, amit csak tud, hogy javítson fogvatartásának körülményein. Egy bresciai születésű aktivista - aki korábban a megvádolt nő cellatársa volt három hónapig - azt mondta, attól tartanak, hogy társuk örökre bent marad. 

„Mindenfélét láttunk már odabent, patkányokat, galambokat, tetveket, láncokat, bántalmazást és verést”

- nyilatkozta az egyik legnagyobb olasz napilapnak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) visszautasított minden állítást, jelezve: a fogvatartás körülményeit a jogszabályok és a különféle szakmai protokollok határozzák meg. 

A centrista ellenzéki Italia Viva Giorgia Meloni kormányfőhöz fordult, és sürgette, hogy keresse meg „barátját” Orbán Viktort az ügyben. A Giuseppe Conte volt miniszterelnök vezette balközép ellenzéki Öt Csillag Mozgalom ugyancsak felszólította Melonit, hogy adjon tájékoztatást a parlamentnek. „Mindenkit megdöbbentettek azok a sokkoló képek, amelyek Ilaria Salis látható, akit méltatlan módon megbilincseltek. Mindezt egy olyan ország bíróságán, amelynek vezetőjét Meloni barátjának tartja” - mondta el a párt frakcióvezetője. Francesco Silvestri éppen ezért sürgős tájékoztatást kért, mivel a helyzet súlyossága azonnali cselekvést indokol. 

„Reméljük, hogy Meloni fontosabbnak tartja az olasz állampolgárok érdekeit, mint Orbán Viktorét”

- zárta nyilatkozatát.